Adlibris skadar mångfalden

Amanda Lind borde agerar när nätjätten stryper småförlagen

Amanda Lind

Den 3 juni kom ett brev från Adlibris som i sina inledande ord framstod som en trevlig sommarhälsning: ”Vi på Adlibris hoppas allt är bra med er och att ni njuter av sommarvädret som äntligen verkar vara på ingång.”

Resten av brevet hade en annan ton. Om inte de mindre förlagen väljer en extern distributör (till 20 procent av bokens F-pris) kommer Adlibris den 1 september att ta bort förlagens titlar från sin hemsida. Ett pekat finger utan tillstymmelse till dialog.


Försäljningen via Adlibris är viktig för mindre förlag. Nätjätten är marknadsledande vad gäller försäljning av böcker till landets bibliotek. Allt fler bibliotek har avtal med dem, och de har varit framgångsrika i att ta fram olika affärskoncept. Fortfarande prenumererar bibliotek på BTJ-listan, använder den som guide, känner igen lektörer man sätter tillit till, gör sina val och beställer sedan böckerna av Adlibris.

Andra bibliotek låter Adlibris vara bibliotekarier och välja titlar själva. Det sker med påföljd att mångfalden minskar. Bara ett exempel: Senaste diktutgåvan (2016) från en av medlemmarna i forna Malmöligan finns inte ens representerad på stadsbiblioteket i Malmö. Den anses kanske inte tillräckligt gångbar till skillnad från ytterligare en titel från Bonnierkoncernen – vald av Adlibris.


När man försvårar för mindre förlag får vi också ett fattigare utbud. Lugn, kära läsare, du kommer självfallet fortsättningsvis att få tag i kriminalromaner, influencers biografier och de böcker som prisas och får stort medialt utrymme.

Jag pratar inte om denna litteratur utan om den vi inte visste fanns. Den mindre förlag går i strid för. Den som inte har ekonomiska muskler att tränga sig fram på en marknad där centralism och tilltagande monopolism breder ut sig.

Få andra europeiska länder har en enda förlagskoncern – Bonnier – som har så stor makt över produktion, marknadsföring, försäljning och distribution av böcker.

Nog borde Amanda Lind (Mp), som är såväl kultur- som demokratiminister, ha anledning att agera?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln