I Sverige blir hatets härförare hyllade

Var är upprördheten över att propaganda och troll styrde valet?

Sverigedemokraterna annonserade bl.a. i Stockholms tunnelbana, men beskrivs också ofta som att vara störst på nätet.

Ett par veckor före valet publicerade Aftonbladet Kultur en granskning som visade att svenska Twitter var kraftigt manipulerat under valrörelsen. Att köpta kampanjer och artificiell förstärkning lyfte vissa personer och budskap.

En av personerna är moderaten Hanif Bali, som nyligen blev krönikör på Expressens ledarsida.

En annan är Sverigedemokraten Tobias Andersson, vars vidriga tweet om ”återvandringståget” enligt källor i Sverigedemokraterna blev en vändpunkt i valrörelsen.

Det vår granskning visade var att Anderssons tweet, i samma stund som den skickades, retweetades vidare av ett stort antal konton som var synkroniserade och programmerade att göra just detta. De konton som förstärkte tweeten bar tydliga kännetecken på att vara ”cyborg”-konton – en människa med programvara för att styra flera konton samtidigt.

Som vanligt redovisades siffrorna som om de vore neutrala, ett resultat enbart av skicklighet.

Det som SD kallar för ”vändningen” skedde alltså med hjälp av otillåten manipulation.

Tobias Andersson är nyligen utsedd till ordförande i näringsutskottet. Det lönar sig att vara rasist i Sverige i dag, särskilt när man har en trollarmé som backar upp en.

 

Ett par veckor före valet avslöjade tidningen Dagens ETC att Sverigedemokraterna avlönar nättroll för att med hjälp av falska konton elda på drev och sprida propaganda. Förra veckan kom Maktbarometern, som visar att Sverigedemokraterna är ”störst på nätet”, bara influerarna Jocke och Jonna kom före. Som vanligt redovisades siffrorna som om de vore neutrala, ett resultat enbart av skicklighet.

”De har tvingats slipa fram kunskap och förståelse för hur de ska skapa engagemang och bygga räckvidd i de här kanalerna”, sade en av experterna bakom undersökningen, Emanuel Karlsten, aningslöst.

Min misstanke: medarbetarna hänger mycket på Twitter. Ingen tycker om att tänka att hon är manipulerad.

Många saker förklarar det brunblå blockets framgångar, de flesta materiella. Men det var en tajt valrörelse, och jag tror att propagandan och trollarméerna avgjorde den.

Sug lite på den meningen, fundera ett varv på vad den betyder. Är det bara jag, eller är inte slutsatsen av detta bekymmersamt, och underrapporterat?

 

I Svenska Dagbladet sade Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen nyligen i en intervju att han är förvånad över att uppgifterna om trollfabriker och botar inte fått större genomslag i svenska medier.

– Hade det hänt i USA hade det kanske fått mer uppmärksamhet, säger han.

Möjligen krävs en norrman för att se det. Någon som inte vant sig än vid den uppumpade vreden på sociala medier, dominansen av ett slags budskap, ett enda slags hat.

Redan efter förra valet kom rapporter som visade hur illa det var. Varför pressas inte plattformsföretagen?

Jag vet många som hotats och drevats bort från offentligheten på grund av Hanif Balis och Sverigedemokraternas hatsvansar på nätet. Högern älskar att prata om yttrandefrihet när det gäller muslimhataren Rasmus Paludan, men detsamma gäller inte för kvinnor och klimataktivister. Då spelar det ingen roll ens att en del av terrorkapitalet är köpt, vilket både vår granskning, Dagens ETC och studier från MSB från förra valet visar.

 

Nyligen fälldes SVT:s Agenda för bristande opartiskhet eftersom en debatt om ämnet integration bildsatts med brinnande polisbilar. Det intressanta är att redaktionen helt enkelt tyckte att detta var en bra och naturlig idé. Min misstanke: medarbetarna hänger mycket på Twitter. Ingen tycker om att tänka att hon är manipulerad. Alla tror att just de själva kan värja sig, hålla huvudet kallt. ”Hanif Bali är en av Sveriges mest spännande röster”, sade Anna Dahlberg, chef för Expressens ledarredaktion. Säg det till den som tack vare Balis svans och köpta konton inte längre vågar uttrycka sin mening på den plattform där landets nyhetsredaktioner hittar sina uppslag.

 

Förra året fick den filippinska journalisten Maria Ressa Nobels fredspris. Hon fick det för sin kamp mot techbolagens undfallenhet och den dåvarande presidenten Dutertes hetsande mot journalister. Hennes varning då var att detta var ett problem som skulle sprida sig. Vi var nog redan smittade; ”Sverige är värre än El Salvador”, sa dataanlytikern Alberto Escorcia när han tittade på den svenska nätmiljön. Alla länder har problem med botar och troll men Sverige verkar sticka ut.

Jag har pratat om de här frågorna i flera år nu, med politiker och journalister och experter. Redan efter förra valet kom rapporter som visade hur illa det var. Varför pressas inte plattformsföretagen? Hur kan detta bara få fortgå? Ingen bryr sig och ingen lär sig något och nu lär väl tåget ha gått. Vad skulle Sverigedemokrater och Moderater ha för intresse av att städa upp en miljö som gynnar dem själva? Där deras politiska motståndare blir tystade och bortskrämda?

 

När vi hade publicerat granskningen av propagandan på Twitter, som så uppenbart bryter mot företagets egna regler, skickade vi materialet till dem. Det är nu en månad sedan och jag har inte ens fått svar. Man kan tolka Twitters tystnad som att de absolut inte vill prata om hur stor andel av konton och interaktioner som är fejk på den egna plattformen. Det är förödande för marknadsvärdet, särskilt nu när Elon Musk ska köpa dem igen.

Kvar står vi med slutsatsen: köpt propaganda, otillåten manipulation och hatdrev avgjorde sannolikt valrörelsen, och om det hade hänt i ett annat land så hade vi tyckt att det hade varit helt sjukt. Här hyllas i stället hatets härförare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.