Raggarjävlar, en släktsaga – och en flammande molotov

3x3 kulturtips: Ulrika Stahre, Kristofer Andersson och Anna Andersson om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu

Av: kultur@aftonbladet.se

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En flammande molotov

DIKTSAMLING Bokförlaget Anti, utgivningsdelen av den Malmöbaserade butiken Östervärns antikvariat & bokhandel, kastar ut ännu en molotov till världen. Denna gång i form av Agnes Ivarssons flammande – och föredömligt korta – debut att leva som råtta/en råtta utan hjärta/ett hjärta gjort av skit. (Kristofer Andersson)

Innan polisen tar dig

SINGEL Titelspåret Fog FM till New York-producenten Anthony Naples kommande tredje fullängdare – en närmast urklassisk dansgolvsrökare strippad ned till benet. Naken och utmärglad house för nakna och utmärglade nätter (innan polisens antirejvbuss slår till). (Kristofer Andersson)

Motkultur närmast kroppen

KLÄDMÄRKE Det LA-baserade, och djupt drogromantiska, klädmärket Real Bad Man har efter bara tre säsonger förvandlats till en del av den amerikanska motkulturens zeitgeist. För sina grafiska tischor snattar de skamlöst kulturella russin: Film noir, rap, weed och kommersiell (!) krautrock. (Kristofer Andersson)

Livet är inte bara en fest

DOKUMENTÄRFILM Sami och hans polare i klubben ”Mattsvart” vill inte bli vuxna, utan lever för att festa – hårt. Men att leva för dagen kostar på, nätlån som tas på fyllan måste betalas och nånstans hägrar ett annat liv. Se Sebastian Ringlers Raggarjävlar på biografer runt om i landet nu eller från och med den 2 juni på SVT Play. (Anna Andersson)

Språk som sprakar

POCKET Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror (Polaris) var en smärre sensation när den kom i höstas. Historien om hemvändaren som tvingas konfrontera inte bara byn utan också sig själv är klassisk men det är språket som får boken att spraka. Uppföljaren Vi for upp med mor har just släppts. (Anna Andersson)

Litterära psykologer

EVENEMANG Vigdis Hjorts roman Arv och miljö är en härva av minnen och psykologi, själv aktualiserar hon Freud igen. Den som vill ha hjälp att sortera kan i kväll i Stockholm gå och lyssna på ”Psykologer läser böcker” där Hjorts roman dissekeras. Kort varsel, jag vet, men håll koll på deras FB-sida för fler tillfällen. (Anna Andersson)

Svårfångad släktsaga

BOK Fattigdom, hemligheter, poetisk livsvilja och några nypor mänsklig grymhet: Nina Wähäs roman Testamente (Norstedts), en släktsaga om den stora familjen Toimi, är både upprivande och försonande. Vad som egentligen händer eller har hänt, det är lika svårfångat som den tornedalska sommarnatten. (Ulrika Stahre)

Upp till kamp!

AKTION Klimatstrejker i all ära, nu på lördag och söndag ordnas över hela landet möten och demonstrationer till försvar för strejkrätten och mot den socialdemokratiska regeringens förslag till försämringar och inskränkningar. Tanken var från början att kväva hamnarbetarstrejken, vilket nu är överspelat. (Ulrika Stahre)

Upptäck framtiden

KONST Nu är det vår, vilket vid sidan av naturjubel betyder att det är examens- och elevutställningarnas tid. På Göteborgs konsthall visas sedan ett par veckor Valands examensutställning, och i Stockholm går det nästa vecka att ta sig bland annat till Konstfack, den 16 maj, och till Nyckelviksskolan, den 17. (Ulrika Stahre)

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.