Kultur

”Utan moderna mediciner blir vården medioker”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Anders Blanck, vd på LIF: Vilket är alternativet – omodern och ineffektiv?

Anders Blanck, vd på LIV.
Anders Blanck, vd på LIV.

REPLIK Mikael Nyberg påstår att läkemedelsindustrin driver kampanj mot användningen av billigare så kallade generiska kopior av tidigare patenterade läkemedel. Det är helt enkelt inte sant. LIF och våra medlemsföretag har sedan det obligatoriska generikautbytet på apotek infördes i början av 2000-talet stött den reformen. Den sparar mycket pengar, för individen och för samhället. Vårt argument har hela tiden varit att för många patienter är de generiska kopiorna fullvärdiga, men för dem där förstahandsalternativet inte räcker eller inte fungerar, då ska de sparade pengarna användas för att patienten ska få tillgång till ett modernare alternativ som kanske kostar mera.

Och jo, Mikael Nyberg, det spelar roll om ett läkemedel är modernt eller omodernt. Moderna läkemedel gör det möjligt att behandla sjukdomar som bara för något decennium var en dödsdom. Se på barnleukemi, bara som ett exempel. Och även med mindre drastiska exempel finns det vinster med nyare läkemedel – det nyare läkemedlet måste, för att få ingå i högkostnadsskyddet, visa att det är bättre och mer kostnadseffektivt än det äldre. Och ”bättre” innebär sådant som bättre effekt, mindre andel och mindre allvarliga biverkningar och annat som faktiskt har betydelse för patienten.

I Sverige i dag har användningen av nya läkemedel gått ned så kraftigt att vi hävdar att vi i Sverige inte har en så bra vård vi skulle kunna ha. En sjukvård som inte tar till sig de nya rönen blir snabbt medioker, och det vill vi väl alla undvika.

Sedan är det väl knappast underligt att undersökningen visar att allmänheten vill ha moderna och effektiva behandlingar. Vilket är alternativet; omoderna och ineffektiva?

Anders Blanck

vd, LIF

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!