Kanyes nazistutfall kan aldrig snackas bort

Man kan vara psykiskt sjuk och hysa antisemitiska åsikter samtidigt

Kanye West – eller Ye – på BET Awards i juni i år.

Rapparen Ye, mera känd som Kanye West, må ha en psykisk sjukdom men hans antisemitiska uttalanden landar i ett USA där antisemitismen är på uppgång. Hans kommentarer riskerar att ytterligare spä på en farlig utveckling.

Under hösten har vi följt hur megastjärnan alltmer tappat greppet. För några veckor sedan tog han till twitter för att uttrycka hot mot judar: ”I’m a bit sleepy tonight but when I wake up I’m going death con 3 On JEWISH PEOPLE.” Defcon, som det för övrigt heter och inte ”deathcon”, är en beredskapsskala som används av den amerikanska försvarsmakten. Och tankar går till en krigsförklaring mot en hel grupp.

Men den som trodde att hans botten var nådd där och då hade fel.

 

I torsdags gjorde han ett framträdande på tv-kanlen Infowars som drivs av den ökände konspirationsteoretikern Alex Jones. Där klargjorde han att han älskar nazister och att Adolf Hitler inte bara gjort dåliga saker.

Reaktionerna har varit många, samarbetspartners till artisten har hoppat av, kändisar har fördömt honom och kollegor i branschen tagit avstånd. Men i kölvattnet av händelserna har det också uppstått en fascinerande diskussion mellan de som fastnat i att antingen förklara Ye:s beteende med att han är psykiskt sjuk eller att han är antisemit. Han kan inte vara både och, verkar det som.

Debatter som denna påminner om liknande diskussioner som brukar uppstå efter ett dåd med hatmotiv. Såhär resonerade vi efter Breivik, efter islamistiska terrorister (även om just psykiska motiv brukar tonas ner i de fallen) och efter mordet i Visby.

 

En mer relevant fråga att ställa är snarare varför högerextrema och andra hatiska rörelser lockar så mycket?

Ye sägs ha bipolär sjukdom och man brukar tala om typ 1 och 2. Låt oss stanna upp vid detta en stund, för det finns en missuppfattning och fördomar om affektiva sjukdomar.

Bipolär sjukdom typ 1 gör att man kan få kraftiga manier och sömnsvårigheter som ökar risken för psykoser. Många tycks ”kläcka idéer” och se saker, en sanning, som ingen annan ser.

Typ 2 tar sig i uttryck genom att ha mycket energi, känna sig hajpad, tankarna far iväg utan sortering.

Låt oss säga att rapparen har bipolär sjukdom typ 1 vilket skulle förklara hans psykotiska uppträdande. Men detta förklarar på intet sätt antisemitismen. Sjukdomen förändrar inte vem man är, eller vilka åsikter man har. Det enda man kan skylla sjukdomen för är att ens filter försvinner, inte åsikterna. Med andra ord har Ye med stor sannolikhet burit på konspirationsteorier där judar fått bära skulden för alla oförrätter han upplever. Men det är först nu han talar utan filter.

 

Har man följt rapporteringen om antisemitiska hatbrott i USA blir man inte heller jätteförvånad om artisten tagit intryck av den högerradikala strömkantringen.

Något som Anti-Defamation League, ADL, bekräftar. Enligt organisationen nådde antisemitiska attacker en rekordnivå 2019 och låg kvar på historiskt höga nivåer 2020. Den senaste tidens incidenter fortsätter att oroa de judiska församlingarna.

Ye är en produkt av sin samtid men också ett varningstecken för vart utvecklingen är på väg.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.