Nya tider vill skrämma journalister till tystnad

Petter Larsson om högerextrem press, väpnade nazister och Bokmässan i Göteborg

Uppmaningar att hota journalister sprids av Nya tiders vice chefredaktör Sanna Hill.

”Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan (…) Bara gå dit! Filma, intervjua dom.”

Den uppmaningen sprids nu i en film på nätet, där ett filmteam besöker två Expressen-journalisters hem, berättar Expo (23 mars).


För det är självklart journalister det handlar om, sådana som haft det dåliga omdömet att göra sitt jobb och granska extremhögern. Trakasserier mot medierna är verkligen inget ovanligt i den högerextrema och högerradikala miljön. När Aftonbladet Kultur granskade deras propagandasajter för några år sedan, svarade de till exempel med att publicera namn, bilder och hemadresser, och Avpixlat uppmanade till samma typ av hembesök som visas på filmen.


Hotet är inte att ta fel på: Skriv om oss, och vi ska skrämma er till tystnad.
Om man dessutom vet att det är långt ifrån några vattentäta skott mellan sajterna och de väpnade nazistorganisationerna, blir hotet än mer allvarligt. I det här fallet har en person i filmteamet kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

Bakom filmen står bland andra Sanna Hill. Hon är delägare i företaget som ger ut tidningen Nya tider, där hon är vice chefredaktör och krönikör. Samma Nya tider, alltså, som Bokmässan i Göteborg nyligen åter välkomnade som utställare.

Efter förra årets mässa skrev Svenska Journalistförbundet på ett upprop där man lovade att bojkotta mässan om Nya tider eller liknande organ skulle ges plats.

Den nu aktuella filmen gör det svårt att tvivla på att det var rätt beslut.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.