Ett spännande möte med Helen Kellers spöke

Den dövblinda legendaren är inte alltid en källa till inspiration för andra dövblinda

Helen Keller, den dövblinda flickan som lärde sig tala och blev både författare och föreläsare är en av historiens mest omskrivna funktionsnedsatta personer. Det har genom åren gjorts filmer och producerats musikaler på Broadway om hennes liv, och det mirakel som det kallats.

Men för många dövblinda idag är Helen Keller inte den källa till inspiration som man skulle kunna tro. För Elsa Sjunneson, själv dövblind och författare, har Keller snarare varit ett spöke som hemsökt henne under hela hennes liv.
I avsnittet The Helen Keller exorcism från underbara Radiolab får vi inte bara dyka ner i Helen Kellers verk och gärningar utan också livet som dövblind. Hur är det att uppleva sin omvärld genom känsel, lukt och smak snarare än syn och hörsel?

På många sätt är det inte ett avsnitt om Keller alls, utan om Elsas Sjunnesons kamp för att inte definieras av sin funktionsnedsättning. Även om Elsa kan se lite på ena ögat och höra hjälpligt med hjälp av teknologi så präglar den förstås allt hon gör i livet. ”Jag vill inte ha en applåd för att jag går upp för en trappa själv. Det är inget märkvärdigt även om det är svårare för mig än för andra”, säger hon bland annat.

I dag är hon universitetslärare, fantasyförfattare, tävlingsfäktare och burleskartist. Inte trots sin funktionsnedsättning utan med. Ändå spökar Helen Kellers mirakel för henne som något osaligt. Som en påminnelse om att ditt liv aldrig blir ditt, på riktigt.

Ju djupare vi dyker ner i historien om Helen Keller, desto mer hittar vi allt det andra som definierar henne. Hennes skarpa intellekt, brinnande aktivism, önskan att stå på scen och kanske framför allt längtan efter kärlek. Men det tidiga 1900-talets syn på funktionsnedsatta var djupt problematisk och delades ibland även av gruppens mest framträdande företrädare.

Så frågorna är: vad kommer fram när Helen Kellers liv nystas upp med hjälp av historiker och kännare? Vem var hon bakom myten? Kommer Elsa Sjunneson bli kvitt sitt spöke – och rent av finna en själsfrände från ett annat århundrade?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.