Svinig strandraggare i högform

3x3 kulturtips: Malin Krutmeijer, Jenny Högström och Claes Wahlin om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Matthew McConaughey är i högform i The beach bum.
Foto: Neon
Matthew McConaughey är i högform i The beach bum.

MUSTIG SERIE HÅLLER STILEN

FILM Alla säger det, och de har rätt: David Milchs västern Deadwood är en av de bästa tv-serierna som finns. Det mustiga språket är Shakespeareskt – Milch skrev en del dialog på jambisk pentameter – och historien om ett samhälles bloddränkta framväxt fantastisk. Den avrundande filmen som nyss kom, femton år efter seriens abrupta slut, håller stilen. Se alltihop på HBO. (Malin Krutmeijer)

EN AV DE MEST BEGÅVADE I SIN GENERATION

KONSTUTSTÄLLNING Lotte Laserstein var en av de mest begåvade konstnärerna i sin generation. Hon blomstrade i Berlin under Weimarrepubliken, men tvingades i exil i Sverige 1937 och dog i Kalmar på 90-talet. Konsthallen Berlinische Galerie i den gamla hemstaden visar hennes måleri till 12 augusti. Porträtten av skådespelerskan Traute Rose blir man kär i. (Malin Krutmeijer)

KULTURSOMMAR I HELA MALMÖ

GRATISKULTUR Sommarscen Malmö har som vanligt ett digert program. Hemmascenen är Pildammsteatern (utomhus), men det händer grejer överallt i stan. Det blir bland annat konserter med musiker från hela världen, akrobatik och mycket för barn. Start 15 juni med Moto Boy, dagen efter spelar Malmö symfoniorkester guldkorn ur kommande säsong. (Malin Krutmeijer)

TRUCKEN VÄGRAR RÄTTA SIG I LEDET

MOTSTÅND Förra året drabbades landets punkigaste musikförening Truckstop Alaska av ett massivt tillslag av olika myndigheter. Lik förbannat vägrar Trucken på Hisingen i Göteborg att ställa sig i ledet, utan hävdar sin rätt att vara något så enkelt som en icke vinstdrivande kulturförening. Och gör några av landets bästa bokningar. Ett välbehövligt finger i ögat. (Jenny Högström)

GÅ TILL BIBBLAN INNAN DET ÄR FÖR SENT

FOLKBIBLIOTEK Det kan tyckas självklart, men som vi sett i turerna kring Internationella biblioteket i Stockholm är så långt ifrån fallet. Med utbildade bibliotekarier, ett brett och varierat bestånd och det enkla faktum att de är GRATIS och öppna för allmänheten är biblioteken en viktig byggsten i ett demokratiskt samhälle. Gå dit ba. (Jenny Högström)

FLIPPAD STONERKOMEDI

FILM Harmony Korines Spring breakers från 2012 tog mig med storm. Nu är den eklektiske filmaren åter med flippade The beach bum och en Matthew McConaughey i högform som sviniga strandraggaren, stonern och, eh, författaren Moondog. Att Snoop Dogg, Isla Fisher och Martin Lawrence är med på ett hörn gör ingen ledsen. (Jenny Högström)

FRÅN BEETHOVEN TILL BOWIE

FESTIVAL På Confidencen på fredag inleds festivalen O/Modernt, som utgår från en kompositör och sedan följer dennes inflytande genom tiden. Tidigare har man använt sig av Gluck, Rameau eller Händel, medan det i år är Beethoven som får bilda orgelpunkt. Så det blir musik från denne över indisk musik fram till David Bowie.

LURAD, BEDRAGEN, FÖRTVIVLAD

BOK Det är blott hans andra roman, den nigerianske i USA bosatte Chigozie Obioma. Men Minoritetsorkestern är en fullödig historia om Chinonso, en fattig hönsfarmare som säljer allt för att för kärlekens skull utbilda sig. Han blir lurad, bedragen och förtvivlad och historien som berättas av hans skyddsande mejslar fram ett djupt människoporträtt.

MEZZO ETT MÅSTE FÖR OPERAÄLSKAREN

TV Musikkanalen Mezzo är ett måste för den som inte kan fara världen runt efter utmärkt opera. Här sänds färska upptagningar från Europas stora operahus. I år firar William Christies berömda ensemble Les Arts Florissants 40 år, vilket bland mycket annat uppmärksammas.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN