Kultur

Skriv in kvinnor i konsthistorien – i dag

Av: 

Madelaine Levy

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Kvinnor och deras konsthistoria underrepresenterade på Wikipedia

Hilda Heyman - ännu inte på Wikipedia. Foto: Bukowskis
Hilda Heyman - ännu inte på Wikipedia. Foto: Bukowskis

Wikipedia, en av samtidens största maktfaktorer, har problem med könsfördelningen. Det gäller framför allt det digitala uppslagsverkets innehåll, vilket domineras av män och deras historia, men även användaraktiviteten där bara drygt 16 procent av de som bidrar är kvinnor.

Vad det här beror på är inte helt klarlagt. Historien har traditionellt skrivits med fokus på män, men gammel-encyklopedier som Encyclopedia Britannica är inte lika ojämnt fördelade. På nätet och inom akademin pågår diskussioner om huruvida det till exempel är dubbelarbetande kvinnors brist på fritid, eller de manliga redaktörernas attityd, som kan orsaka problemet.

För att råda bot på situationen anordnas även så kallade edit-a-thons, redigeringsmaraton. I dag är det dags! Efter framgångsrika dagar fokuserade på kvinnor inom naturvetenskap satsar man nu på att skriva in kvinnornas konsthistoria i Wikipedia. Nya poster ska tillkomma, samtidigt som det ska städas i och adderas till de existerande.

Huvudevenemanget sker i New York, med satellitmaraton i hela världen.

Som alltid finns möjlighet för vem som helst att bidra genom att sprida ordet eller ordna en egen redigeringssammankomst.

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!