Till klokhetens lov

Claes Wahlin om Nina Burtons Augustvinnare i fackboksklassen

Nina Burton fick Augustpriset i kategorin årets svenska fackbok för sin essä ”Gutenberggalaxens nova”.

AUGUSTPRISET. Möjligen ska vi tacka den digitala expansionen för att en bok som följer en av de flitigaste författarna strax efter att boktryckarkonsten uppfanns. Erasmus av Rotterdam, mest känd för sin bästsäljare Dårskapens lov, är den som Nina Burtons vackra essä Gutenberggalaxens nova följer runt om i Europa under 1500-talets första halva. Allt han ville var att skriva, allt han ville var att slippa liera sig med den ena eller andra religiösa rörelsen, trots försök från såväl lutheraner som katoliker att städsla hans flitiga penna.

Hans vägar i Europa, Basel, Leuven, London eller Venedig valdes efter tryckare och själsfränder. I London fanns Thomas More, en vän, i Basel Johannes Froben, hans favorittryckare och om det någonstans stötte på hinder så handlade det om bristen på italienskt vin eller värdshus utan alltför många loppor. Burton följer honom tätt i spåren, hon gör lite som översättare under renässansen gjorde, försöker känna sig in i själens hos den författare som ska få ett nytt språk.

Med stilistisk bravur sveper hon över ett tvärsnitt av en epok där namn som Paracelsus, Albrecht Dürer eller Hans Holbein d.y. glider förbi, humanister som Erasmus mötte, lärda som han konverserade eller bokhandlare han patroniserade. Gutenberggalaxens nova är dessutom en bok som gör sitt ämne den äran, vackert formgiven med utsökta illustrationer. Må nu prissumman ge denna en av våra främsta essäister möjlighet till ännu ett verk att avnjutas.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.