Hoppet står nu till Margot Wallström

Vilken progressiv kandidat kan besegra extremhögern?

Utrikesminister Margot Wallström: Europaorienterad, feministisk, miljöengagerad och självständig i förhållande till USA och Nato, menar Olle Svenning.

Om mindre än ett halvår ska ett nytt EU-parlament väljas och därmed en ny ordförande för EU-kommissionen utses. Till den posten rekommenderar de största partigrupperingarna var sin ”Spitzenkandidat”. Det är numera tyska som gäller i EU.

EU-högern ställer sig bakom Manfred Weber, representant för det reaktionära bayerska partiet CSU. Weber samarbetar väl i sin partigrupp med Ungerns auktoritäre ledare Viktor Orbán.

Socialdemokraterna ska utse motkandidat, på kongressen i Lissabon 7–8 december. De är på väg att samlas bakom Frans Timmermans, en förnämt utbildad teknokrat, språkkunnig och ideologiskt diffus. Han representerar den numera knappt existerande holländska socialdemokratin. Han är en nederlagets inkarnation.

Den socialistiska europavänstern kan vara på väg att utse Ada Colau till sin företrädare. Colau är som borgmästare på väg att förvandla Barcelona till en ekologisk och demokratisk mönsterstad. Colau har dock inga möjligheter att bli en enande vänsterkandidat, spanska socialister skulle lägga in sitt veto. Därför pågår nu ett förhandlingsspel. Vilken progressiv kandidat kan besegra extremhögern?

För att den breda europeiska vänstern ska kunna enas om en ”Spitzenkandidat” måste Timmermans ersättas av en mer samlande kandidat. Starka krafter inom såväl socialdemokratiska partier som den socialistiska vänstern vill att Margot Wallström ska kandidera: Europaorienterad, feministisk, miljöengagerad och självständig i förhållande till USA och Nato.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.