Grass protesterar mot utvisning av romer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2015-04-13 | Publicerad 2010-11-12

Tyskland avvisar romska barn till ett utfattigt Kosovo

Günther Grass.

Bestört, upprört, fasansfullt. Så beskriver nobelpristagaren Günter Grass i ett brev till den tyske inrikesministern Thomas de Maizière hur han reagerar på Tysklands tvångsutvisningar av romska flyktingar till Kosovo.

När Kosovo 2008 utropade sin självständighet från före detta Jugoslavien passade Tyskland snart på att sluta avtal med landet för att kunna göra sig av med de över 10 000 romer från Kosovo som alltsedan kriget dit. Här lever familjer som sedan mer än 15 år slagit rot i landet. Deras barn går i tyska skolor, har tyska vänner och är integrerade i samhället. De har aldrig varit i Kosovo och talar inte något av de språk som talas där. Föräldrarna har arbete och bostad.

De här romska barnen berövas nu alla möjligheter till vidare utbildning och skickas till ett ingenting. Ingen skola, inga sociala kontakter, ingen mat, inget arbete – så ser verkligheten ut för de till Kosovo förvisade romerna. En skandal för tyskland, sa Günther Grass i en intervju med Welt Online den 2 november.

Medan hela Europa upprört beskådar hur Frankrike behandlar fördrivna och fattigdomsflyktande romer från Rumänien och Bulgarien håller Tyskland (i medieskugga) på med en massavvisning som vida överträffar de franska utvisningarna, säger Günther Grass.

Också Sverige tvångsavvisar romer till Kosovo.

Irka Cederberg

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln