Roman om fyrtiofem självmord prisbelönad

Nordiska Rådets litteraturpris till Grönland för första gången

Nordiska rådets litteraturpris tilldelades i år grönländska Niviaq Korneliussen.

Ingen av de två svenska nomineringarna till Nordiska rådets litteraturpris 2021, Johanne Lykke Holms Strega eller Andrzej Tichýs novellsamling Renheten, belönades. I stället blev det den grönländska författaren Niviaq Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) som får äran och 300 000 danska, starka kronor. Det är första gången som priset går till Grönland.

Det är en roman som enligt juryns beskrivning löper i två spår, ett som leder till huvudpersonens absoluta nollpunkt, ett andra som räknar ner självmorden som skedde på Grönland under 2019 – 45 stycken. Det är bak- eller undersidan av en grönländsk verklighet som skildras, en verklighet där inte bara att prata om självmord är tabubelagt, utan även sorgen och dess uttryck.

En recension i danska Weekenavisen (den utkom på danska samtidigt som på grönländska) skrev att Korneliussens attackerar det höga självmordstalet i Grönland lika ömt som aggressivt. Författarinnan är ung, 31 år, och väckte redan med sin debutroman HOMO sapienne 2014 stort intresse (på svenska 2018). Även den nominerades till Nordiska rådets pris och är översatt till en rad språk och nu föremål för en filmatisering.

Naasuliardarpi har även den rönt stort intresse och fått ett entusiastiskt mottagande av kritiken. I Nordiska rådets motivering heter det bland annat: ”Språket är direkt och mycket precist iakttagande, och fastän romanens berättare till sist når en desperat slutpunkt och gör läsaren till sitt vittne, gestaltar romanen en allt uppslukande längtan. Inte bara efter döden, utan också efter livet. Det är stark konst, som kommer att leva.”


Sverige blev likväl inte lottlöst. Priset för bästa barn- och ungdomsbok gick till debutanten Elin Perssons De afghanska sönerna, en roman som Svenska Dagbladets Sebastian Lönnlöv menade framställde flyktingens belägenhet i all dess komplexitet. I Nordiska rådets motivering skriver man: ”Berättelsen ger inga förklaringar, lösningar eller slutsatser utan växer till en rasande anklagelse som sträcker sig långt utanför bokens pärmar, mot ett system som krossar dem som är gjorda av glas.”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.