”Demokratin och den fria viljan är hotade”

Tre poddar om Shoshana Zuboffs banbrytande bok

Övervakningskapitalismen av den amerikanska filosofen Shoshana Zuboff, som nu utkommer på svenska, har beskrivits som den viktigaste boken i vår tid. Den beskriver hur våra personliga data utvinns och omsätts för både övervakning och manipulation i den nya ekonomin. I förlängningen hotar utvecklingen att undergräva både demokratin och människans självbestämmande och frihet.

I en serie artiklar och poddar kommer Aftonbladet Kultur att presentera och gå igenom bokens viktigaste tankegångar och argument.

I första avsnittet diskuterar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson, författaren och teknikjournalisten Mattias Beijmo och kulturjournalisten Cecilia Djurberg bokens viktigaste begrepp och argument. Bokens författare, Harvardprofessorn Shoshana Zuboff, presenteras.

I andra avsnittet diskuterar vi de ekonomiska konsekvenserna av övervakningskapitalismen med den prisbelönta ekonomijournalisten Andreas Cervenka, som har bott i Silicon Valley i flera år och bevakat techjättarna.

I det tredje avsnittet intervjuar Karin Pettersson Shoshana Zuboff, och diskuterar vad som hänt sedan boken kom ut. Har demokratin någon chans? Detta avsnitt är ett samarbete med Bokmässan i Göteborg, som förste sände intervjun.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.