Skånska kulturscenen förtjänar mer än så här

Sydsvenskans ”Gräv bort Skåne” dissekerar det redan väldissekerade

Det finns inget tråkigare än skämt som anspelar på Malmös tidigare danska tillhörighet. Påminnelsen om snapphanetiden ska svida lite i sår som ingen levande skåning längre har, och därför ger den ingen effekt. Det är som att blanda vatten med vatten.

Sydsvenskans nya kulturpodd är namngiven i ett försök att ta tillbaka ett sådant slängigt uttryck, Gräv bort Skåne. Kulturchefen Ida Ölmedal diskuterar tillsammans med kollegorna Rakel Chukri och Maria G Francke ”de mest spännande samtalsämnena just nu” – vilket i denna podd översätts till redan dissekerade ämnen utan sprängstoff.

 

I det första avsnittet är det SVT-serien Tunna blå linjen, som varenda skåning suttit och dreglat till under höstens söndagskvällar, som ska avhandlas. Bevakningen av Sydsvenskans kulturredaktion har varit stenhård och som Sandra Stiskalo anmärkte i DN väntas nu en ännu hårdare avtändning. När man inte tror att det finns något mer att säga om en skånsk succé visar det sig alltid finnas några fler droppar att krama ur.

I avsnitt nummer två dyker författaren Amanda Romare upp för att prata om sin över ett år gamla romandebut Halva Malmö består av killar som har dumpat mig. Den ska visserligen nu bli serie men diskussion om boken och dejtingkulturen i Malmö innehåller inget nytt. I stället återanvänds gamla fragment.

 

Skånes kulturscen är verkligen värd en alldeles egen podcast. Men för att en kulturpodd ska ”bränna till” behövs mer än en mikrofon i kafferummet där man artigt skrattar åt berättelserna från när man själv var ung, och vem i en fiktiv poliskår man känner mest igen sig i. Francke hoppades på många konflikter, ”annars blir det tråkigt,” och jag håller med. Hittills har jag dock inte märkt av några.

Det blir tydligt i Gräv bort Skåne att kulturpoddar är till för att tänja på gränser och pröva nya tankar och när man gör varken eller blir det svårt att förstå varför man ska lyssna. Som utflyttad malmöit vill jag älska det, men förmår mig tyvärr inte.