Ingen läser romaner, ingen ser konst

Enligt influencers är status resor, bilar och infraröd bastu

”Det är coolt att vara så pass bra på padel att man kanske får möta Margaux Dietz”, säger aktieinvesteraren Andra Farhad till Dagens Nyheter (16/7). Hon är en av de intervjuade för ekonomidelens granskande sommarserie om vad status är 2022.

Inte på länge har jag läst något så otidsenligt. (Vid det här laget har för fan till och med Göteborgs-Posten rapporterat om ”padeldöden”). Hittills har DN – ett tiotal artiklar in – även hunnit med att intervjua en influencer, en designer, en techmiljardär, en vd och en professor vid Uppsala Universitet.

Onekligen en brokig skara. Ändå tycks ingen inblandad veta vad de talar om. Men den övre medelklassens självförtroende är det inget fel på. Nämnda Andra Farhad hajpar också ”svindyra köttbullar på Sturehof”. Som någon som sällan beställer kött på Sturehof känner jag igen substanslöst svammel när jag ser det, men Farhad är inte färdig. Hela listan av klyschor ska bockas av: Det är resor, bilar, infraröd bastu, fan och hans moster.


Artikelserien fortsätter oförtröttligt. DN bara ska ha tag på vad status är innan sommaren regnat bort. Någon boss på ett städföretag orerar om hur denne fått bättre självkänsla i takt med att den ”utvecklats i arbetet”. Kan det snarare ha något att göra med materiell hierarki och det faktum att du numera har 80 löntagare underställda dig? Men den där lobotomerade självkänsleklyschan har varenda rik person jag legat med vid något tillfälle dragit ur röven: ”Du har bra självförtroende Kristofer, men dålig självkänsla”. Ja, och?

Därefter skickas designern Camilla Thulin in för att bringa klarhet i sakfrågan. Viktigast för henne är visst att kallas ”författarinna” istället för ”författare” eftersom hon inte är ”transvestit”, vad nu det har med ämnet att göra. Till sist råder Camilla DN-prenumeranterna om att inreda med prylar från Svenskt tenn. Det är status. Hon hade hellre fått tipsa läsaren om att bjuda sina gäster på ljumna primörer av lömsk flugsvamp.

Ja, jag raljerar. Men det är mitt enda vapen i en era där makt, pengar och menlösa kändisskap ständigt premieras. Aktivt upphöjs människor som dels mer än några andra bidrar till planetens undergång, och dels får en att längta efter den.

I det här landet kan skolbarn välja bort filosofi och konst redan i gymnasiet. Här är resultatet: Ungarna växer upp i tron på att menlös rikedom, fula bilar, välsvarvade anklar och salviagröna tapeter är ”inspirerande”. Ingen läser romaner, ingen ser konst. Det enda vi kan är husrenoveringar. Det är inte så mycket ett tecken på status, som på status quo.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.