Detta kan bli slutet för Benjamin Netanyahu

Protesterna exploderar när Israels premiärminister ändrar lagarna

Demonstranter blockerar en motorväg i Tel Aviv i protest mot att Netanyahu avskedat försvarsminister Yoav Galant, sedan denne protesterat mot den reform som föreslås av regeringen som skulle begränsa rättsväsendets makt i Israel.

Under sina 75 år har staten Israel inte upplevt en sådan omvälvning som den för närvarande står inför. Vecka efter vecka, i mer än två månader, har israeler gått ut på gatorna för att protestera mot premiärminister Benjamin Netanyahus lagar, som de fruktar inte bara kommer att försvaga rättsstaten utan också förvandla Israel till en icke-demokrati. Motståndet exploderade i söndags med hundratals spontana protester över hela landet och ett mäktigt fackförbund som tillkännagav en nationell strejk – medan Netanyahu kämpade för sitt politiska liv.

Den juridiska reformen, som vissa kallar den, eller kuppen, som andra säger, är en serie lagändringar som bland annat skulle ge regeringen kontroll över utnämnandet av domare och vetorätt i högsta domstolen, vilket skulle försvaga den maktdelning som sätter legaka ramar för Israels regering och parlament, Knesset.

 

Den nuvarande regeringen, en koalition av högerextrema och religiösa partier ledda av Netanyahu, har klubbat genom reformerna i blixtfart, med argumentet att de gör det för att stärka demokratin. Förra veckan stiftade politikerna i Knesset en lag som gör det omöjligt för högsta domstolen att underkänna att en premiärminister får tjänstgöra vid svåra intressekonflikter. Regeringen siktar på att få igenom alla kvarvarande lagförslag senast den 2 april, när påskledigheten inleds.

Den 26 mars var tusentals demonstranter ute på gatorna igen efter att Netanyahu sparkat sin försvarsminister Yoav Galant för att han offentligt motsatte sig reformerna. Polisen rapporterade omkring 150 spontana protester runt om i landet, inklusive en demonstration utanför premiärministerns bostad i Jerusalem, pågående från söndagskvällen – när försvarsministerns avsked tillkännagavs – till tidig morgon. En demonstrant bar en skylt där det stod ”Jag hade redan gått och lag mig!”

 

Dagen innan blev Galant den första medlemmen av Netanyahus regering som offentligt krävde att reformerna skulle stoppas. ”Den djupa splittringen börjar även märkas i militären och försvarsinstitutionerna. Detta är en tydlig, omedelbar och verklig fara för Israels säkerhet”, sa han i ett tv-sänt tal. Arméreservister har avstått träning i protest mot rättsreformerna.

Även om reformerna är ideologiska för Netanyahu – programmet utarbetades tillsammans med en högerorienterad, libertariansk tankesmedja och en långvarig förespråkare för reformering av rättsväsendet, justitieminister Yariv Levin – så är de framför allt viktiga för honom själv och hans politiska framtid. Premiärministern åtalas för närvarande för mutor, bedrägeri och korruption.

På måndagsmorgonen utlyste fackförbundet Histadrut generalstrejk – en kraftig upptrappning av protesten

När Netanyahu skulle flyga till London i slutet av förra veckan rapporterades det att Galant var på väg att offentliggöra sitt motstånd mot reformerna. Premiärministern senarelade sin resa för att träffa Galant, övertygade honom att backa och gjorde sedan ett eget uttalande där han efterlyste lugn och sa att han personligen skulle ta ansvar för situationen.

Vad som följde var en glimt av de konstitutionella kriser som Netanyahu är beredd att leda landet in i: Israels justitieminister Gali Baharav-Miara anklagade Netanyahu för att ha brutit mot ett avtal som slöts 2020 och gjorde det möjligt för honom att fortsätta regera trots att han själv stod under åtal. ”Det rättsliga läget är glasklart”, skrev hon i ett brev, ”du måste undvika all inblandning i att förändra rättssystemet”.

 

Med Netanyahu inför rätta är intressekonflikten tydlig, hävdade justitieministern. Hon uppmanade honom att backa, medan hans talespersoner sa att han inte hade brutit mot några lagar.

Galants avskedande kan mycket väl vara vändpunkten för en regering som har en liten majoritet på 64 (minimum är 61). Hur länge kan detta fortsätta? Fler röster i Netanyahus Likud-parti börjar enligt uppgift öppet säga att reformerna är ett misslyckande. Till och med de ultraortodoxa partierna, länge lojala mot Netanyahu, håller också med om man frågar dem privat. Samtidigt ska justitieminister Yariv Levin och Itamar Ben-Gvir, minister för nationell säkerhet, ha hotat att avgå om Netanyahu stoppar programmet.

I skrivande stund väntar vi fortfarande på ett offentligt uttalande från premiärministern om hur han tänker agera. Simcha Rothman, ordförande för Knessets lagstiftningskommitté, och en ivrig förespråkare för reformerna, uppmanade anhängare att också gå ut och demonstrera. ”De kommer inte att stjäla valet!”, twittrade han.

 

På måndagsmorgonen utlyste fackförbundet Histadrut generalstrejk – en kraftig upptrappning av protesten. Chefen för Israels flygplatsfackförbund, som själv är medlem i Netanyahus Likud-parti, stoppade alla inkommande och utgående flyg från Ben Gurion-flygplatsen i protest mot reformerna. Landets läkarförbund tillkännagav att de stänger sina mottagningar tills den reformerna dras tillbaka.

På gatorna fortsatte israeler att demonstrera, och blockerade en av Tel Avivs mest trafikerade motorvägar. Detta kaos – med demonstranter som inte visar några tecken på att tröttna, som polisen står maktlös inför – ser ut som början på slutet på Netanyahus tid vid makten.


Artikeln är ursprungligen publicerad i New Statesman
Översättning: Rasmus Landström

Följ ämnen
Israel

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.