Kultur

Slampa – en ära

Glad bok om allvarligt ämne

Av: 

Kalle Holmqvist

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Man kanske har lovat partnern att få vara i fred med sin älskare i sovrummet. Vad gör man då om man måste hämta tofflorna? Ett av många praktiska dilemman som tas upp i Janet Hardys och Dossie Eatons Den etiska slampan (Gir förlag, The Ethical Slut i USA-original).

Författarna vill göra skällsordet slut (slampa) till en hederstitel. Men – och det är själva poängen med boken – det ska vara slampande med hög etik och moral.

Monogami anses som det normala, i alla fall officiellt. Men att ligga med flera i smyg är satt i system – särskilt av män. Författarna refererar till Alfred Kinseys kända sexologiska studier (1948–53), som visade att väldigt många ”monogama” hade sex med andra. Fast då i hemlighet. I samhällets ögon tycks otrohet vara mindre upprörande än att komma överens om att kunna ligga med flera.

Den etiska slampan är en glad och positiv bok om ett allvarligt ämne. Man behöver definitivt inte hålla med om allt. Prostitution beskrivs till exempel väldigt okritiskt, på ett typiskt USA-sätt. Författarna verkar helt ha missat att prostitutionen är tydligt kopplad till den värsta monogama dubbelmoralen. Det är dock en detalj i boken. 

Fokus ligger på etiken – budskapet är samtycke, ömsesidighet, att man ska respektera gränser och ta ansvar för sin egen och andras hälsa genom att ha drogfritt, säkert sex. Samt att man inte behöver ha sex alls om man inte vill det. Monogami är förstås också okej, om det passar en bäst.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sex & samlevnad