Mejla

Tone Schunnesson

Hennes ursäkt sög eftersom den var en tom gest

Antirasism är inte bara något man säger utan något man gör

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

De senaste åren har vi haft anledning att tänka på förlåtelse, eftersom ursäkterna under Metoo avlöste varandra. Ofta lät det som de kända männen bad om ursäkt för att de hade en pistol mot huvudet, inte för att de var fyllda av ånger.

Nu är tomma förlåt tillbaka. Sedan George Floyd, en svart man, blev brutalt mördad av en vit polis i Minneapolis har Black lives matter-rörelsen engagerat fler än någonsin, även vita kändisar.

En av dem är Lea Michele, känd från Ryan Murphys tonårsdrama Glee där hon spelade den älskvärt motbjudande Rachel Berry. Michele, som aldrig tagit offentlig ställning för någonting förutom att träna regelbundet, twittrade i förra veckan sitt stöd till Black lives matter. Strax därefter retweetade Samantha Marie Ware, en svart skådis som spelade i samma serie, Micheles tweet med ett stort LMAO. Michele var, enligt Ware, hemsk att jobba med och hade utsatt henne för många rasistiska mikroagressioner och bland annat sagt att hon skulle bajsa i Wares peruk. 


Först när matkassen Hello fresh avbröt sitt samarbete med Michele publicerade hon en ursäkt på Instagram. Jo, vi har alla mycket att lära, erkände hon, och även om hon inte mindes att hon sagt just så var hon ledsen för hur hennes beteende hade uppfattats. 

Bell hooks har skrivit om att förlåtelse och medkänsla hänger ihop. Hur håller vi människor ansvariga för deras handlingar samtidigt som vi behåller tron på deras förmåga att förändras? 

Att lyckas med detta kräver ansträngning och gör förlåtelsen till ett arbete för den som ombeds förlåta. Därför är det viktigt att den som vill bli förlåten fyller ordet med handling. Om man, som Michele, i sin ursäkt talar om hur man uppfattats, i stället för vad man faktiskt gjort, förskjuter man ansvaret från sig själv till den som farit illa. 

Michele är bara ännu en priviligierad skådis och långt ifrån det viktigaste som pågår just nu. Men är man vit, i och utanför Hollywood, är risken att man någon gång sagt eller gjort något fucked up rasistiskt överhängande, om inte annat för att man varit dum i huvudet. Enda vägen framåt är att ta ansvar genom att förändra sitt beteende. 


Både Micheles ursäkt och #BLM-tweet sög eftersom de var tomma gester, och Ware kommer nog inte ge Michele sin förlåtelse. Varför skulle hon göra det? Hon har väl viktigare saker att tänka på och den som blivit utsatt för ont har ingen skyldighet att gå med på försoning. 

Men man ber inte om förlåtelse enkom för att bli förlåten. Om önskan att göra bot för diskriminerande handlingar är genuin måste den komma med självrannsakan och radikal förändring. Antirasism är inte bara något man säger utan något man gör. I Hollywood och resten av världen.

Laddar ...

Av: Tone Schunnesson

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.