Nitiska byråkrater är de hjältar vi behöver nu
Det svenska skolhaveriet förtjänar också att bli satir
Min favoritfigur på tv just nu heter Inger Brøgger och är avdelningschef på det danska skatteverket. Man kan se henne i ”Andra människors pengar”, en tv-serie som handlar om något på pappret så dödstråkigt som tyska jurister som säljer skattefiffel och danska byråkrater som försöker stoppa dem. Men låt dig inte luras! Här finns oväntat mycket humor, en väl fångad samtid – och, hoppas jag tre avsnitt in, en ny sorts hjälte. Kanske inte den vi vill ha men den vi behöver: den rasande statstjänstemannen.
Inger Brøgger (Karen-Lise Mynster) kommer som ny avdelningschef och upptäcker med hjälp av it-utvecklaren Niels (David Dencik) att stora företag mjölkar den danska statskassan på miljarder. De ser luckan i lagen som utnyttjas och slår larm uppåt – men ingen bryr sig. Ansvarig minister säger sig bara bli stressad. En chef med gravt undfallandesyndrom bländas av en konsult inplockad för att ”digitalisera och effektivisera”, och som lanserar ett nytt motto för skatteverket: ”Mer service, mindre kontroll”. En myndighet ska inte stå i vägen! Företagare behöver frihet, inte administrativa bördor! Och förresten ska vi flytta till nya lokaler, öppna landskap där alla ska flyta fritt (men, visar det sig, elen inte är inkopplad)!
Ja, jag sa ju att här finns en väl fångad samtid. Själva skattefifflet – som nästan ingen begriper, vilket också blir en komisk poäng i serien – i ”Andra människors pengar” bygger mycket riktigt på en verklig historia, eller som det står i inledningen av varje avsnitt: ”Berättelsen är fiktiv men inspirerad av verkliga händelser. Tyvärr.”
Själv börjar jag fantisera om en framtid när man kan göra tv om hur den svenska marknadsskolan till slut vältes över ända. När det är satir och inte verklighet att politiker tycker att friskolekoncerner ska slippa underkasta sig offentlighetsprincipen, när man kan göra humor av idiotin att de ska kompenseras för utgifter de inte haft. När en partiledare som kallar koncernernas miljardvinster för ”en liten vinst på sista raden” skrattas ut som hon förtjänar.
Vem vi ser i hjälterollen återstår att se. Kanske finns någonstans en rasande Inger Brøgger som försöker vinna gehör för nödvändiga reformer, vad vet jag. Men annars kan jag tänka mig, säg Sverrir Gudnason och Liv Mjönes spela två utslitna välfärdsarbetare som en dag får nog och bestämmer sig för att gå till botten med vad som har gått fel med den svenska skolan. De bildar en tankesmedja, börjar folkbilda – och lyckas vända opinionen. Det är också en berättelse inspirerad av verkliga händelser, och uppenbarligen hjältarna vi behöver.
Konstpodd: I själva verket
