Inte ens vi som bott här hela livet är säkra

Nu skruvar Tidölaget åt medborgarskapet – men vad är ens en lojalitetsförklaring?

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen presenterar Tidöpartiernas plan för medborgarskapet på en pressträff de 5 maj.

När jag hör den nya regeringen (och den gamla) säga att man ska ”höja medborgarskapets värde” är det inget annat än en spottloska i ansiktet på alla människor som flyr. Det finns inga människor som bättre förstår medborgarskapets värde.

Just nu rasar kriget i Sudan och människor tvingas lämna allt de har bakom sig. Bland sudanesiska flyktingar finns också syrier. I ett reportage från gränsen mellan Sudan och Egypten berättar en man om det tragiska ödet att än en gång behöva packa väskorna och att man nu inte har någonstans att ta vägen. Den här gången heller.


Detta är flyktingens lott och förbannelse: när landet du föddes i inte längre vill ha dig finns ingen annan självklar plats för dig. Det är därför människor söker sig till så trygga länder som möjligt och inte alltid till närliggande områden.

Att vår nya regering inte vill att människor överhuvudtaget ska ta sig hit är ingen hemlighet. Den som mot alla odds ändå lyckas nå hållplatsen ska få det så jäkligt som möjligt så att den självmant ska vilja återvända. Och nu har turen kommit till att skruva åt medborgarskapet.

I fredags kallade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till en pressträff tillsammans med Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, för att berätta vad Tidöpartiernas plan för just medborgarskapet.

Det ska bli fler krav, man ska genomgå språktest och prövas i samhällsfrågor, en utredning ska se över möjligheten att höja kravet på tiden man bott i Sverige.

Det ska bli hårdare krav på försörjning kopplat till medborgarskap, det ska bli svårare för den som är under 18 år men över 15 att söka medborgarskap vid brott. En grundlagsutredning ska tillsättas för att i framtiden kunna återkalla medborgarskap. Ingen ska gå säker. Inte ens vi som bott här hela våra liv och har medborgarskap. Vi ska delas in i ett A- och ett B-lag.


Under pressträffen berättade sverigedemokraten att de nu arbetar i Regeringskansliet med att införa ”hederlig vandel” som krav, att medborgarskapsceremonin ska bli obligatorisk och att den sökande ska avlägga en lojalitetsförklaring. Alla som trodde att de löjeväckande delarna i Tidö-dokumentet bara var en pappersprodukt får sina förhoppningar krossade.

Vad betyder ens lojalitetsförklaring? När bryter man den? Är det olika för olika personer beroende på var man är född?

Jag fattar inte hur alla dessa idéer bara kan passera utan större motstånd. Kanske är det tyst för att det största oppositionspartiet Socialdemokraterna i praktiken godkänt hälften av förslagen? Det var trots allt den förra regeringen som tillsatte en utredning som den här nu går vidare med och utökar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.