Det bästa jag vet är dessa två farbröder

Podden ”The rest is history” skänker värme och perspektiv när debatten kollapsar

Historikerna Tom Holland och Dominic Sandbrook gör podden ”The rest is history” tillsammans.

Kung Charles i all ära, men visste du att kröningen av den tysktalande George I ledde till upplopp i hela England? Kände du till att duvor spelade en viktig roll i första världskriget, och att det finns långsökta kopplingar mellan romarriket, Putin och Wales?

Jag har både kunskaper och åsikter om detta, tro det eller ej. Och jag vet vid det här laget även en hel del om kung Alfred, hundraårskriget mellan England och Frankrike (fråga mig gärna om Svarte prinsen!) och dödligt mode genom historien (balettkjolar som brinner upp!). Då har jag inte ens nämnt Falklandskriget, jag har nämligen lyssnat på sammanlagt tre timmars genomgång i detalj om den politiska bakgrunden och själva krigsförloppet.

Två gånger i veckan ungefär kommer det ett nytt avsnitt av ”The rest is history”, en historiepodd med Tom Holland och Dominic Sandbrook, två brittiska farbröder som är utbildade på landets bästa universitet och har skrivit hyllade populärhistoriska böcker.

 

Eftersom jag nu har lyssnat på ett par, tre hundra timmars prat med Holland och Sandbrook nu så känner jag mig säker på att vi står ganska långt ifrån varandra politiskt. I avsnittet om 1990-talet säger Holland att han inte kan hjälpa att han fortfarande älskar Tony Blair, och Dominic Sandbrook skriver slängiga texter om anti-woke i konservativa Daily Mail. De kan bara inte hjälpa att de romantiserar det brittiska imperiet, och inte heller att de älskar den viktorianske hjältefiguren general Gordon, för att inte tala om Winston Churchill.

Sade jag att jag älskar den här podden? Jag tror att jag gör det just för att Holland och Sandbrook alltid är sig själva, med sin överklassbrittiska, oblyga patriotism, enorma bredd på både kunskaper och intresseområden. För att inte tala om deras retsamma jargong och fnissiga humor. Det finns en entusiasm här som smittar av sig. De går igång, och det blir oemotståndligt. Som när de tänkte göra två avsnitt om slaget vid Trafalgar, men det blev tre, eller om det blev fyra till slut? Många gånger har podden gjort att jag läst vidare på egen hand, antingen böckerna de rekommenderar eller andra på samma ämne.

 

Till studion kommer fantastiska gäster, som historikerna Mary Beard och Ian Kershaw. Ett av seriens bästa avsnitt är när de bjöd in författaren Jonathan Freedland för att tala om hans bok om Rudolf Vrba, en av få personer som lyckades fly från Auschwitz. Lyssna på det!

Jag tar ofta min tillflykt till ”The rest is history” när debatten på Twitter kollapsar, när det politiska samtalet ballar ur eller bara när jag inte kan sova. Historien är så lång, den är så intressant och Hollands och Sandbrooks nyfikenhet hjälper mig att se på den här tiden vi lever i med lite mer distans, humor och värme. Det är ingen liten sak, när man tänker på det.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.