Bland insekter, fifflare och trubadurer

Augustnomineringar till debutanter och veteraner

Debutanten Lydia Sandgren är en av de nominerade till årets Augustpris.

Om årets nomineringar till Augustpriset reflekterar en tämligen konventionell prosa, så är det väl just så: den experimenterande prosan står inte särskilt högt i kurs bland svenska författare. Det gör däremot autofiktionen, som bland de sex nominerade författarna representeras av Stefan Lindbergs Splendor som kombinerar skapandets mysterier med sitt eget subjekts.

Carola Hanssons Minnestrådar, Lydia Sandgrens Samlade verk, Klas Östergrens Renegater och Annika Norlins novellsamling Jag ser allt du gör är de övriga prosaister som nominerats i den skönlitterära klassen. Nästan som ett alibi för poesin finns också Thomas Tidholms prosalyriska Jordlöparens bok med bland de nominerade

Om jag ska våga en gissning borde Östergren ligga bra till, han nominerades både för En skog av sumak och Gangsters. Carola Hanssons Minnestrådar skapade en ganska kort debatt, medan Lydia Sandgrens debutroman renderade en längre debatt om kritiken. Som debutroman är det likväl knappast en Augustvinnare.

Nina Burton har för andra gången chansen att vinna Augustpriset, nu för ”Livets tunna väggar”

För fyra år sedan tilldelades fackbokspriset till Nina Burtons Gutenberggalaxen. I år är hon nominerad för Livets tunna väggar, där insekters och andra diverse smådjurs liv kontrasteras mot det i människostorlek.

Burton konkurrerar med Kristoffer Leandoers essä Längta hem, längta bort, om litterär flykt och litterära flyktingar Johanna Bäckström Lernebys Familjen, som handlar om klanväldet i Angered, Elin Anna Labbas Herrarna satte oss hit som uppmärksammar samernas tvångsförflyttningar och Arash Sanaris Sverigevänner – en bok om konsten, eller kanske rättare svårigheten att byta kultur.

Lite vid sidan om dessa böcker om historiska och samtida orättvisor finns Jan Malmborgs Trubbel – berättelsen om Olle Adolphson, årets enda biografi, en genre som annars brukar gillas av juryn.

Prisvinnarna utses vid sedvanlig, möjligen något reducerad gala den 23 november. Då har de 63 elektorerna, jämnt fördelade mellan bokhandlare, bibliotekarier och kritiker röstat och avgjort vilka som blir 100 000 kronor rikare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.