”För debatten sakligt och respektfullt”

Förvaltningsrättens Eva-Lotta Hedin bemöter kritiken – och får svar direkt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2021-10-27

”Vi på Förvaltningsrätten i Stockholm tar bestämt avstånd från artikelförfattarens slutsatser och hur de framförs”, skriver Eva Lotta Hedin.

Förvaltningsrätten har som domstol att på ett sakligt och rättssäkert sätt hantera alla de fall som kommer på vårt bord. Till det har vi skickliga och opartiska domare utsedda av regeringen. Beslut tas utifrån gällande lagstiftning och praxis. Många gånger är det svåra avvägningar som behöver göras. Varje mål hanteras med den kunskap och kraft som alla kan förvänta sig i ett rättssamhälle. Det innebär att det fattas svåra beslut som man som domare noggrant motiverar genom domen.

Jag är förvånad över hur artikelförfattaren väljer att uttrycka sig. Artikelförfattarens kommentarer till de lösryckta utdragen från domen återspeglar inte på något sätt rättens resonemang. Att som artikelförfattaren insinuera att det skulle ligga illvilja bakom resonemangen är såväl kränkande för den enskilde domaren som missvisande vad gäller domstolens uppdrag.

Vi på Förvaltningsrätten i Stockholm tar bestämt avstånd från artikelförfattarens slutsatser och hur de framförs. Vi vill även betona att det är viktigt att domstolar, på samma sätt som övriga delar av vårt samhälle, granskas och att detta är en viktig del av en fungerande demokrati. Debatten måste ändå föras på ett sakligt och respektfullt sätt.

Eva-Lotta Hedin
Lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm

Svar direkt

Det var ju ridderligt av Eva-Lotta Hedin, som började arbeta på Eskilssons domstol så sent som i förra månaden, att rida ut till sin kollegas försvar.

Min artikel i tisdags torgförde familjen Mohammads rätt att få stanna i sitt land. Landet jag syftar på är alltså Sverige, kanske ska understrykas, eftersom Migrationsdomstolen i Stockholm stundtals tycks ha mer ålderdomliga idéer om sådant som ursprung – och, för att citera ur domen mot de två svenska barn som ska kastas ut till Irak, där de aldrig satt sin fot, ”starka band”.

Om Hedin upplever det citatet som ”lösryckt” förklarar jag gärna för henne att det tvärtom med maximal precision ”återspeglar rättens resonemang”. Det avslöjar nämligen kärnan i det tänkande som fått domstolsmajoriteten att fatta ett beslut som strider mot såväl utlänningslagen som FN:s Barnkonvention.

Vad Eskilsson anbelangar har jag läst fler domar av den mannen än vad som varit bra för min nattsömn. Visst, det har varit en ganska hård granskning – och så kom den till uttryck även i min text.

Dock stundar kanske ännu hårdare tag. Eskilsson kan komma att anmälas till såväl JK som JO. Där blir det i så fall inga lösryckta utdrag, utan just en sådan grundlig och saklig genomgång som Hedin säger sig efterfråga.

”En fungerande demokrati”, säger hon. Inte mig emot.

Thomas Engström

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.