Mejla

Martin Aagård

Självklart gillar eliten elitism

Det är inte konstigt att nationalismen tilltalar samhällstoppar som Leif Östling

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

”De lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär 100 år sen”.

Jag kommer för mitt liv att aldrig begripa det där uttrycket.

Som om inte deras fattigdom berodde på orsaker som existerar här och nu? Som om fattigdom var en fråga om stagnerad kultur?

Nästan som att den vore ett val.

Men det är så klart en bekväm världsbild som Leif ”vad får jag för pengarna?” Östling, tidigare chef för Scania och Svenskt näringsliv, gav uttryck för när han pratade om invandring i den konspirationsteoretiska webbkanalen Swebbtv.

Som tv betraktat var det uselt. Nästan plågsamt tråkigt, med en programledare som smackar högt av förtjusning när gästerna säger något nedsättande om flyktingar. Han kan diskutera svensk exportindustri i en timme, för att till slut, äntligen, med sin allra vänaste röst, smyga in frågan: ”Är det för mycket invandring?”.

Bingo.

Leif ”Loket” Östling öppnade vinnarlådan. Jajamensan!


Men det spelar ingen roll hur tråkigt det är. Det här är inte tv man ska titta på. Den ska bara lura nyttiga idioter som Östling att ge sin legitimitet åt Katerina Janouch, Alternativ för Sverige och förintelseförnekaren Ingrid Carlqvist.

Östling gjorde det med företagsledarens hela pondus. Det är få saker man inte kan ha en tvärsäker åsikt om när man lett ett så stort företag som Scania: Kör ut alla poliser från kontoren. De ska vara på gatorna. Det tar tre generationer för invandrare från mellanöstern att bli svenska. Somalier kan aldrig komma i tid.

– Vi orkar inte med mer invandring av de här grupperingarna, slog han slutligen fast.

Om den fortsätter finns risk för inbördeskrig.

Självklart tilltalar den en elit vars meritokratiska världsbild får att dem att tro att de är särbegåvade och predestinerade att leda


Den som trodde att nationalismen bara odlas bland besvikna LO-medlemmar bör tänka om. Det är en ideologi som omfamnas även i samhällets absoluta vinnarskikt. Den återfinns på den SD-vänliga ledarsidan i Dagens industri och bland de som läser den. Bland människor vars jobb inte är det minsta konkurrensutsatta på grund av arbetskraftsinvandring och som bara sett sina besparingar växa de senaste decennierna.

Därför att det är en i grund och botten elitistisk ideologi som handlar om vilka som är lämpade och inte. Självklart tilltalar den en elit vars meritokratiska världsbild får att dem att tro att de är särbegåvade och predestinerade att leda, medan andra bara duger till att montera förarhytter och vissa bara duger till att städa efter dem. Några duger inte ens till det. Somalierna.

De är inte ens lämpade att bo i detta fina land där alla alltid kommer i tid.

De lever kvar på medeltiden.

I en tid som inte har någon relation till vår tid. I ett samhälle vars fattigdom inte har någon som helst relation till vår rikedom.

Av: Martin Aagård

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.