Maria Ressa döms – med hjälp av Facebook

Regimkritiska journalisten riskerar sex års fängelse

Filippinska journalisten Maria Ressa döms till sex års fängelse efter att ha rapporterat om regeringens övergrepp.

Maria Ressa är en av världens mest framstående journalister och en av de modigaste personerna jag träffat. I går dömdes hon till sex års fängelse för ”cyber libel”, ett brott som Filippinernas president Duterte hittat på för att tysta henne.

Domen är ett brutalt slag mot pressfriheten och en iskall påminnelse om hur dagens auktoritära ledare arbetar för att komma åt sina fiender.

Maria Ressa har en bakgrund på bland annat tv-kanalen CNN och är Filippinernas mest kända journalist. Hon har vunnit otaliga priser och utsetts till Årets person av Time Magazine. År 2012 grundade hon nyhetssajten The Rappler, som använde nätet och sociala medier för att förnya journalistikens innehåll och distribution. Men den nya offentligheten vändes snart till ett vapen som riktades mot henne.


Rodrigo Duterte vann presidentvalet i Filippinerna 2016, framhjälpt av en stenhård populistisk retorik och en framgångsrik sociala medier-kampanj. Han startade sedan det så kallade ”kriget mot drogerna”, där tiotusentals människor dödades utan rättsprocess, många oskyldiga, barn och tonåringar.

När The Rappler rapporterade om regimens övergrepp vändes Dutertes trollarméer mot Maria Ressa. Duterte har drivit kampanjen mot The Rappler enligt den moderna offentlighetens spelregler: en kombination av hot- och hatdrev i sociala medier och påhittade brott. Till sin hjälp har Duterte haft statliga cyberarméer och förtalskampanjer i gråzonen: hatsajter och nystartade ”nyhetssajter”. Och inte minst en extrem retorik, där journalister utmålas som nationens fiender, CIA-agenter och ”spioner som inte kan förvänta sig att inte bli mördade”.


När jag pratade med Maria Ressa för ett par år sedan sade hon att hon de senaste åren utkämpat ett krig på två fronter: dels mot Duterte och den statliga propagandan på sociala medier. Men också mot Facebook som underlåtit att ta ansvar för hatet och lögnerna som spridits på deras plattform.

Facebook är i stor utsträckning internet på Filippinerna, appen finns förinstallerad på alla telefoner och tjänsten är central i den nya offentligheten. Det faktum att man låtit hatet, dödshoten och lögnerna flöda på plattformen är en viktig förklaring till det som nu sker.  


Det verkligt sorgliga i det hela är att nyhetsjournalistiken i Filippinerna tidigare hade relativt högt förtroende hos befolkningen – till skillnad från den korrupta politiken. Men efter Facebooks inträde har läget förändrats. I dag är sociala medier inte en plattform för nya röster och en fri debatt, utan ett vapen i händerna på Duterte när han vill tysta journalister.

Och vi kan vara säkra på att antidemokratiska ledare runt om i världen nu ser och lär av det som sker på Filippinerna. Detta är en mörk dag för pressfriheten, och troligen en föraning om ännu dystrare tider.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.