True crime-podd med feministisk underton

”Run, Bambi, run” är ytlig men bakom klyschorna anar man en komplex verklighet

Laurie Bembenek avskydde att kallas Bambi. Men hon var snygg, hade stora ”rådjursögon” och ett passande efternamn – när hon anklagades för mord i början av 80-talet och allt blev en mediecirkus var det Bambi hon fick heta.
Men liksom boken om rådjuret har en mörkare bakgrund – Felix Saltens klassiker var en allegori för judeförföljelser och blev förbjuden av nazisterna – var Bembeneks liv långt ifrån en tillrättalagd Disneysaga.

Run, Bambi, run är Apple tv+ nya poddsatsning efter Wild things: Siegfried & Roy, en true crime-serie med feministisk underton. Huvudperson är Laurie Bembenek som blev dömd till livstid för mordet på sin makes ex-fru Christine Schultz 1981 och som knappt tio år senare utförde en spektakulär flykt ur fängelset.

Opinionen vändes och Bembenek blev en slags ”folkhjälte”, uttrycket ”Run, Bambi, run” myntades och blev en låt och slogan på t-shirts.

Männen söp och hade sex med prostituerade, medan måttstocken för de kvinnliga poliserna var helt annorlunda

Bilden som journalisten Vanessa Grigoriadis målar upp av Bembenek som en feministisk ”badass” är ytlig, men bakom poddens storytelling-klyschor anas en komplex verklighet. Vi får en färgstark inblick i Milwaukees grabbiga poliskår, som Bembenek före mordet fick sparken från och sedan stämde. Männen söp och hade sex med prostituerade, medan måttstocken för de kvinnliga poliserna var helt annorlunda.

I den miljön var Bembenek uttalad feminist på ett sätt som stack ut, eftersom hon samtidigt gillade fest, raffiga underkläder och under en kort period arbetade som Playboy bunny. Trots att hon hatade jobbet blev det ett epitet som fastnade, inte minst i alla skandalrubriker.

Podden granskar självklart mordutredningen också, som i efterhand framstår som uppenbart katastrofal. Även om Bembenek aldrig formellt frikändes, släpptes hon ur fängelset på 90-talet efter en uppgörelse med myndigheterna.
Kändisskapet blev Bembeneks nya liv, men inför en medverkan i ”Dr Phil” hoppade hon ut från ett fönster, landade illa och tvingades amputera en fot. Även som fri fortsatte Bambi att fly.

Följ ämnen i artikeln