Mauro & Plura lyckas med det svåraste

”Poddkarusellen” är full av historier från två långa musikerliv

Att en ny kändispodd drar igång möts sällan av något större ståhej numera. Gissningsvis letar varje mediehus och ljudplattform efter nästa stora grej, något som är mer rivigt än två kändisar som pratar med varandra eller där den ena intervjuar den andra.

Reaktionen på en sådan lansering är så avmätt att det blivit en jargong som även poddarna själva kan använda sig av.

Som häromveckan när Mauro Scocco och Plura Jonsson stod näst på tur att starta pratpodd i brist på gig. De driver med att vara extremt sena på bollen både före och i första avsnittet av Poddkarusellen.

Det har gått tio år sedan de gamla musikgiganternas vänskap blev en affärsidé med Mauro och Pluras kök, men snacket dem emellan är sig likt. Lakoniskt, ironiskt, coolt på det där tillbakalutade sättet.

Men det gör inget gör inget att artisterna är sent ute. Det var länge sedan jag hörde något lika avspänt och framför allt – roligt.

Det svåraste av allt är att göra en rolig podd. Smarta poddar, informativa poddar, poddar med människor som bryter ihop och delar med sig av sina innersta tankar, sådana har vi tillräckligt av.

Poddkarusellen är istället full av historier från två långa musikerliv, där festnätter varvas med ögonblick från den senaste säsongen av Så mycket bättre.

Mauro imiterar kungen.

Plura tycker att ”Stad i ljus” är en pisslåt.

Mauro imiterar Pluras fans.

Plura återger sin senaste hälsokontroll.

Även när ämnena snuddar vid döden och låtskrivande i åldrandets skugga är det underhållande, lätt.

Mauro och Plura varnar redan i inledningen av Poddkarusellen för att det kan vara det sista avsnittet vi hör. Men en sak kan man vara säker på: när poddar lägger ner brukar det vara under dramatiska former, tänk bara på Della Q och nu senast Freakshow som slutade efter en konflikt med produktionsbolaget.

Undantaget är faktiskt en annan pandemipodd från uttråkade kulturarbetare, HEJ med Helena Bergström, Emma Bucht och Johan Rheborg. Den tog en paus under hösten 2020 och har sedan aldrig hörts igen.

Troligen kommer Poddkarusellen sluta som den började, med ett krasst konstaterande om att de inte höll ut.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.