”Konstigt om kultureliten inte åker till Rinkeby”

I helgen återuppstår Rinkeby bokfestival – i samarbete med Aftonbladet Kultur

Sorin Masifi och Maria Bodin leder arbetet med bokfestivalen, som hålls den 26 och 27 maj

Det har gått åtminstone 15 år sedan sist. Men till helgen, 26 och 27 maj, är det återigen dags för Rinkeby bokfestival. Bland annat medverkar författare som Nuruddin Farah, Fredrik Backman, Balsam Karam, Diamant Salihu, Melody Farshin, Erik Niva, Alejandro Leiva Wenger och Judith Kiros.

I Rinkeby Folkets Hus, där bokfestivalen äger rum, berättar initiativtagarna Maria Bodin och Sorin Masifi att den varit saknad.
– Många här i området som får höra att vi anordnar Rinkeby bokfestival reagerar genom att säga ”åh, är bokmässan tillbaka?”, säger Maria Bodin.

Bokfestivalen är ett samarbete mellan Rinkeby Folkets Hus och Rinkeby bibliotek och arrangeras i deras gemensamma byggnad. De vill förvalta arvet från den tidigare upplagan men samtidigt skapa en ny fysisk mötesplats för litteraturen. Ett mål är också att etablera bokfestivalen som en bestående och självklar del av kulturutbudet i Stockholm.
– Tanken är att det ska vara ett årligt återkommande event, säger Sorin Masifi, som innan hon började arbeta med bokfestivalen också var bibliotekarie på Rinkeby bibliotek.

– Det är viktigt att det just sker i Rinkeby, säger Maria Bodin och fortsätter: Det finns en välvilja från kulturinstitutioner i innerstan, många delar med sig av gratisbiljetter till teatrarna eller operan till ungdomar via Rinkeby folkets hus. Det är jättefint och bra. Men samtidigt blir det lite enkelriktat: Att man arbetar för att främja konstupplevelser och att ungdomar ska få utveckla sitt intresse men att det sker på innerstans villkor. Så det finns också en poäng med att författare och förlag kommer till Rinkeby.

 

Viktigast, säger både Sorin Masifi och Maria Bodin, är att locka en publik från området, från Järva. Men festivalen är ingen lokalangelägenhet, alla litteratur- och samhällsintresserade borde intressera sig, menar Sorin Masifi:
– Det är litteraturen och mötet som står i fokus och när det sker i en samtid där så mycket pågår i Järva bör man se det här som ett bra initiativ som man vill stötta. Det gör man genom att faktiskt sätta sig på tunnelbanan och komma hit.

Maria Bodin är uppvuxen på Södermalm men har bott och arbetat i Järva de senaste åren. Hon är också frilansande förlagsredaktör och tycker att kulturvärldens bristande nyfikenhet på Rinkeby är svår att förstå.
– När jag rör mig i den världen, där alla förläggare bor på Söder och har förlag i Gamla stan, kan jag känna att de efterlyser litteratur som har udd eller som utmanar. Då känns det konstigt att de inte söker sig hit.

 

När Rinkeby bokfestival återuppstår görs det i samarbete med Aftonbladet Kultur och många medverkande har också synts och hörts i Aftonbladet. I programmet märks bland andra Rasmus Landström, Lidija Praizovic, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Nioosha Shams och Erik Niva.

Ett av de tyngsta namnen är annars den somaliske författaren Nuruddin Farah, återkommande Nobelpris-tippad och mottagare av en rad internationella priser. Fardosa Omar, verksamhetschef på Rinkeby Folkets Hus, beskriver honom i ett pressmeddelande som ”en gigant”.
– Han är en sammanhållande kraft för alla exilsomalier, säger hon.

 

Rinkeby Bokfestival hålls i Rinkeby Folkets Hus och Rinkeby Bibliotek 26 maj, 17.00 – 22.00 och 27 maj 10.00-22.00. Programmet finns att läsa här.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.