Dra in pengar snabbt – din stund är snart över
En dag kommer ”Girls of Stockholm” försvinna likt Vasaskeppet
Realityserien ”Girls of Stockholm” handlar om fyra influencers – Alice Stenlöf, 28, Lovisa Worge, 28, Klara Elvgren, 34, och Hanna Friberg, 30 – som med den här satsningen vill visa en annan sida av sig själva, något mer än den regisserade ytan. Och vilket sätt är bättre att bjuda in någon nära, än via reality-tv?
Pressturnén inför premiären har i sig blivit lite av en snackis, särskilt ett klipp från SVT Morgonstudion där programledaren ställer frågan om smalhets – detta i ljuset av SVT Edits nya dokumentär ”Smalast vinner”, som bland annat tar upp kritik mot influencers som sägs främja kroppshets. I slutet av dokumentären får tittaren veta att man sökt ett antal av dem, som avböjt medverkan. Det står helt klart att några av de tillfrågade och anklagade sitter vid bordet. Frågan pratas bort i något resonemang som handlar om offentliga personers rätt till privatliv.
På något sätt känns den ordväxlingen som det mest autentiska med hela ”Girls of”-projektet – om det ens finns något som kan kallas autentiskt längre. Utöver det har internet strösslats med klipp ur serien för att bygga förväntan. Det är helt klart seriens bästa stunder. Det blir genast mer drag när Bianca Ingrosso dyker upp och bryter isen på exakt det sättet som den här serien behöver för att inte bara tilltala de redan frälsta.
I första avsnittet får vi veta att Klara Elvgren blivit lurad på pengar av en person hon jobbat med. Det rör sig om miljonbelopp, enligt Klara. Som berättar att anledningen till att hon jobbar så hårt nu är för en friare framtid. För henne är ekonomisk frihet målet.
Trots att hon är den enda som pratar om pengar på det sättet, är det en genomgående och gemensam nämnare för hela gänget.
Jag är medveten om att kvinnoyrket influencer länge haft dåligt rykte och att många ser ner på tjejerna som jobbar med sina egna kanaler. Dessa fyra kvinnor har genom sina liv och innehåll på sociala medier bevisat att influenceryrket är ett jobb som lönat sig för dem, så pass väl att de passerat stadiet att vara relaterbara för andra. Och är det inte för att deras liv är ”goals” som så många är intresserade? Kanske finns där mellan raderna någon sorts cheatcode på hur man själv kan lyckas, tänker nog vissa – medan andra bara är bittra.
Stockholm ger dig en god timme att glänsa – att segla som en stjärna – innan du dras ner till botten
De flesta av oss drömmer bara om att kunna ägna sig åt att äta gott, resa med vänner, ha råd att bli förälder utan att gå på knäna, slippa oroa sig för hyran, och över huvud taget inte behöva tänka på hur mycket priset på kaffe har gått upp. Det är något outhärdligt i det där mellanläget influencertjejerna ger uttryck för, där de hela tiden förklarar att inget av detta kommit utan hårt arbete, samtidigt som de säljer illusionen av att bara leva sitt liv som om det vore en vacker fasad. Vi vet att ni också arbetar, så pass mycket att ni själva verkar ha glömt bort var illusionen börjar och slutar.
Samma kväll som ”Girls of Stockholm” har premiär befinner jag mig på Skeppsholmen. Trion LundbäckLindbergLeff (LLL) har bjudit in till modeshowen ”Hur sjönk Vasa? Botten upp!”. Det visar sig vara något mer än ett visuellt starkt projekt med hög modegrad – det är en berättelse om Stockholm, från ett sjunkande Vasaskepp till samtidens identitetssökande.
I öppningsnumret står Leona Lundbäck, medgrundare och frontfigur, på catwalken med en kartongbåt på huvudet. I slutet av akten sjunker den – botten upp – ner i ett blått sidentyg. Först en klänning, nu ett böljande hav.
De teatraliska och komiska numren avlöser varandra. Det känns nästan som att jag snubblat in på John Gallianos examensvisning från Saint Martin 1986 – ”Les Incroyables”, inspirerad av franska revolutionen. Fast här stannar vi i Stockholm: 1628, Vasaskeppets förlisning. 1649, slottet Tre Kronor står i brand. I sista akten ljuder tonerna av La Camillas ”Queen Bitch Day”, texten lyder: “Time has come for some catching up, styling up ... nothing has changed for a thousand years”, samtidigt som någon jag tror ska vara Bellmans karaktär Ulla Winbladh sätter punkt genom att kasta sig över catwalken i en split.
Showen väver samman dåtid och samtid, och varken här ute på Skeppsholmen eller i ”Girls of Stockholm” spelar det någon roll om du är född i stan eller inte. Stockholm ger dig en god timme att glänsa – att segla som en stjärna – innan du dras ner till botten och blir bortglömd i 300 år.
Allt är tillfälligt. Och jag förstår verkligen varför det är så akut för Klara att tjäna så mycket pengar som möjligt, medan hon kan. Att vara ikonisk är sällan lönsamt särskilt länge. För kranen stängs av till slut. För alla. Fråga bara hennes okrönta höghet Camilla Henemark.
Konstpodd: I själva verket
