Ett bra beslut för fria ordet - och Nya Tider

Oisín Cantwell om det enda rimliga beslutet från seminariet om Bokmässan

Maria Källsson, chef på bokmässan i Göteborg, på seminariet i Stockholm idag.

Det gick inget vidare då Jürgen Boos, vd på Frankfurt book fair, en gång i världen försökte porta en högerextrem författare. Denne kopplade in advokater och efter diverse juridiska turer gav Tysklands högsta domstol mässan smäll på fingrarna.

En dom som fick chefen för världens största bokmässa att ompröva sin hållning: nästa års ­tema i Frankfurt är fransk litteratur och om nu den högerpopulistiska nationalisten Marine Le Pen vinner ett demokratiskt hållet val och flyttar in i residenset ­Palais de l’Élysée efter François Hollande så kan han inte hindra henne från att hålla mässans invigningstal.

Det var som uppvärmning till ett inte oväsentligt principiellt tillkännagivande som Boos och Maria Källsson, chef på bokmässan i Göteborg, diskuterade yttrandefriheten och dess gränser vid ett seminarium på Fotografiska i Stockholm i morse.

Ett femtiotal förläggare, journalister, debattörer, personal från bokmässan och annat löst folk drack kaffe, åt smörgås och nickade då och då åt vad de två cheferna hade att säga om mässornas roll och betydelse i ett Europa som alltmer präglas av politik och polarisering.

Bakgrunden till seminariet är haveriet i höstas. Den nazianstrukna tidskriften Nya Tider beviljades en monter, men efter påtryckningar ändrade sig Bok och bibliotek och lät hälsa att högerextremister inte var välkomna.

Varför en tidskrift som uppbär statligt presstöd inte ska få medverka i en mässa där temat är yttrandefrihet fick ingen förklaring och några dagar senare kom ett nytt besked. Jurister hade granskat det ingångna avtalet och kommit fram till att det inte lät sig brytas hur som helst.

Det blev ett liv och ett kiv. Bok och bibliotek fortsatte sitt mumlande, förlag och författare hotade med bojkott, sociala medier kokade och svavelosande debattartiklar publicerades i pressen.

Nu, tre månader senare, säger Källsson att hon aldrig kommer att glömma debaclet och att hon och hennes medarbetare sedan dess ägnat sig åt ett ”grundligt arbete”. I möten med världens 20 största bokmässor har hon diskuterat. Vilka är vi? Vilka principer har vi? Hur ska vi gå vidare?

Svåra frågor kan tyckas, men det skulle visa sig att svaren är förhållandevis enkla.

Framöver kommer lagen att sätta gränsen för vilka som är välkomna på Bok och bibliotek. ­Organisationer som ägnar sig åt hets mot folkgrupp, förtal eller som förespråkar våld som politisk metod släpps ­inte in.

Det innebär att en nazistisk kamporganisation som Nordiska motståndsrörelsen kan glömma att få en monter. Och att Nya Tider är välkomna. I varje fall så länge tidningens personal inte begår brott, avtalen har fått nya paragrafer som ger arrangören juridiska möjligheter att slänga ut dem som inte följer lagen.

Det är ett bra beslut. Faktum är att det är det enda rimliga beslutet. Yttrandefriheten ska inte stödja majoritetens uppfattning. Yttrandefriheten, denna vackra idé som är en av förutsättningarna för demokrati, är till för att skydda de obehagliga och udda åsikterna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.