Hon lurades i tio år av avancerad catfish-bluff

Podden ”Sweet Bobby” är både gastkramande och sorglig

När den 29-åriga pr-konsulten och radioprataren Kirat Assi 2009 får ett Facebookmeddelande från en avlägsen bekant blir hon först lite förvånad.

Hon vet vem mannen, Bobby, är. Hans bror har varit tillsammans med hennes kusin, men brodern har nyligen gått bort och hon får anledning att beklaga sorgen. De tillhör samma bekantskapskrets i London och samtalet blir snabbt avslappnat.

Då vet inte Kirat att kontakten med Bobby kommer att förstöra de kommande tio åren av hennes liv.

I podcasten Sweet Bobby berättar den undersökande reportern Alexi Mostrous historien om hur Kirat Assi grundluras i en av de mest avancerade och utdragna catfish-bluffarna någonsin.

Bobby visar sig vara någon helt annan, någon i Kirats närhet, som lurat henne i ett decennium

Bobby och Kirat hörs på Facebook, Skype och Whatsapp i fem år. Ibland mer, ibland mindre intensivt. Bobby säger att han är gift och väntar barn och för Kirat är relationen platonisk. Tills hon blir kär och hon och Bobby inleder en relation – fortfarande utan att ha träffats.

Förhållandet är stökigt. Bobby börjar kontrollera Kirat, förhör sig om när hon är hemma på kvällarna och blir vansinnig när han får reda på att hon besökt en manlig läkare för att göra mammografi. När hon blir av med jobbet vill han inte att hon skaffar ett nytt.

När Bobby flera år in i relationen fortfarande alltid får förhinder när de ska träffas i verkligheten får Kirat nog. Hon förstår att något inte stämmer och gör en polisanmälan. Då nystas en osannolik historia upp. Bobby visar sig vara någon helt annan, någon i Kirats närhet, som lurat henne i ett decennium. Hennes värld rasar. Vem i hennes bekantskapskrets är den de utger sig för att vara och vem kan hon egentligen lita på?

”Sweet Bobby” är en gastkramande och på samma gång sorglig historia. Det är omöjligt att sluta lyssna. Allt man vill få svar på är: Vad driver någon till att lura en annan människa så grovt? Och vad skulle krävas för att man själv skulle lita blint på någon man aldrig träffat på riktigt?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln