Vem dödade vänliga tjuren Ferdinand?

Dokumentär avslöjar sanningen

Berättelsen om Ferdinand bygger på en verklig historia. Foto: Tecnodoc

Tjuren Ferdinand har funnits på riktigt!

Han hette Civilon och var en framavlad stridstjur, född för att dö på tjurfäktningsarenan. Men sommaren 1936 insåg hans uppfödare, Don Juan Cobaleda på gården La Fuente de San Esteban att han var så tam att de kunde mata honom med handen.

Och, ja. Han brukade ofta sitta under en korkek.

Civilon blev en sensation i det oroliga Spanien där ett blodigt inbördeskrig strax skulle bryta ut. Ryktet spreds. Pressen kom. Den livsfarliga tjuren leker med barnen! ­Problemet var att barnens nya gosetjur var tingad att slåss mot matadoren Estudiante i Barcelona, dåtidens viktigaste arena.

Det blev demonstrationer. Barnen bad för honom. Madrids sömmerskor vädjade. Rubrikerna ropade ut att Civilon skulle skonas.

Men tjuren var dömd att slåss.

Den sanna berättelsen om tjuren Ferdinand är ämnet för en helt makalös dokumentär på endast 30 minuter av Åsa Blanck och Johan Palmgren. I kväll visas den för första gången på SVT1, strax efter Disneys välkända version av samma tjur-öde.

Och det kan banne mig ­vara det finaste du sett sen du konfirmerades. En tidigare helt okänd historia om banderiljärer, picadorer, hemliga amatörfilmare och fascister som överraskar minst varannan minut.

En sensation i det lilla.

Hur gick det för Civilon? Jag kan tyvärr inte skriva det här. Filmen innehåller allt för många potentiella spoilers för att förklaras närmare, men en sak är säker. Vem dödade Tjuren Ferdinand förtjänar att visas på tv varje julafton från och med nu.

SVT1, 24 december 18.10. Även i SVT Play.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln