I synen på kändisar lever höger-vänsterkonflikten

Vänstern kräver politisk ställning – högern vill att de håller tyst

”Jag vill inte tvinga på någon mina åsikter, alla får tycka vad de vill.” Länge var det superstjärnan Taylor Swifts inställning – hon uttalade sig aldrig om politik. ”Det skulle kunna påverka andra människor”, förklarade hon i Time magazine 2012.

Inte för att det helt hjälpte. På vänsterkanten tyckte man att hon var feg som inte tog ställning. I en sur artikel i The Guardian 2017 fick hon skit för att hon bara skrev texter om sitt eget liv, med ett offerperspektiv. ”Budskapet är Trumpianskt: alla är ute efter mig – men jag i slutänden vinner jag ändå”, huffade och puffade skribenten, som avslutade med att kalla Swift för ett musikaliskt sändebud för Donald Trumps värderingar.

Samtidigt hyllades hon av högerextrema för att hon var deras kvinnoideal förkroppsligat: blond och vacker men inte vulgär – och dessutom utan åsikter. På den högernationalistiska sajten Breitbart var hon en stor favorit.

Men det är hon inte längre. I mellanårsvalet till kongressen 2018 tog hon bladet från mun och gav via ett inlägg på Instagram sitt stöd till Demokraternas kandidat. Egentligen var hon kanske mest emot Republikanernas Marsha Blackburn, som Swift menade inte stod för alla människors lika värde.

När Taylor Swift bestämde sig för att sätta ner foten var Lana Wilson där och filmade och det finns därför med i den nya dokumentären om artisten, Miss Americana (Netflix). Den som tror att beslutet togs lättvindigt misstar sig. Hon vet att hon kan drabbas av samma hot, hat och bojkott som Dixie Chicks råkade ut för när de 2003 uttalade sig negativt om dåvarande presidenten, George W Bush. Hennes management, med pappa i spetsen, vädjar till henne att fortsätta vara tyst. Men hon framhärdar: ”Jag vill hamna på rätt sida av historien”.

På ett förutsägbart sätt skedde sen en polomkastning i sympatierna för Swift. Vänstern hyllade hennes mod, medan högern, inklusive Trump, muttrade om okunniga popstjärnor i elfenbenstorn.

Kändisar som tar ställning väcker alltid debatt men det intressanta är kanske just det att vänstern förväntar sig politiskt ställningstagande, medan högern irriteras av det. Båda attityderna är rätt avslöjande: vänsterns krav på politisk tydlighet antyder en rätt svartvit världsbild – du är med eller mot oss. Högern å sin sida underkänner kändisarna som tänkande människor, de borde bara shut up and sing.

Sen vilken roll artisternas åsikter spelar är en annan sak. I valet i Tennessee 2018 vann trots allt Marsha Blackburn.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln