Löfven måste kräva Minhais frigivning

Svenska Pen: Vi får inte låta oss vilseledas och tystna av Kinas manövrar

Gui Minhais porträtt flankerar Lee Wan Kee, en av bokhandlarna som fängslades tillsammans med Minhai första gången, 2016.

Under fyra år och fyra månader har Gui Minhai använts som en bricka i ett spel i Kinas idoga försök att visa var skåpet ska stå.

Först förnekade de att han över huvud taget kidnappats, sedan kom de med svepande, ogrundade anklagelser och framtvingade ”erkännanden” i kinesisk TV och nu plötsligt i dag kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Enligt domstolen döms han för att ha ”tillhandahållit statshemligheter till utlandet”.

Vi är välbekanta med dessa anklagelser vid det här laget.

Om det inte finns konkreta bevis går det alltid att fabricera – en paradgren i Kina; ”störande av allmän ordning”, ”uppvigling till brott mot nationen”. Raden kan göras lång liksom raden av författare, journalister, jurister, akademiker och människorättsförsvarare som hålls fängslade, med eller utan dom i Kina.

Och vi ser ingen ljusning. Tvärtom.

Kritiken mot Kinas totala förakt för internationella rättsprinciper och de grova kränkningarna av Gui Minhais grundläggande mänskliga rättigheter har blivit alltmer högljudd i Sverige och runt om i världen. I takt med detta har den kinesiska regimen via sin megafon, den kinesiske ambassadören Gui Congyou, blivit allt aggressivare i sina attacker mot enskilda personer, svenska medier och organisationer. Även den svenska regeringen har hotats med ”konsekvenser” om inte stödet för Gui Minhai upphör.


Försöker Kina nu hindra omvärlden från att blanda sig i Kinas inre angelägenheter genom att på ett utstuderat sätt hävda att Gui Minhai inte längre är svensk medborgare? Det är inte osannolikt att Kina vill att han ska bli kinesisk medborgare för att då anse sig ha fria händer att behandla honom på detta sätt, men det är fullkomligt osannolikt att han skulle gå med på det av egen fri vilja.

Domen mot och behandlingen av Gui Minhai är en personlig tragedi för honom och hans familj, men det är också en oerhört illavarslande signal om hur långt Kina är berett att gå. Det finns inga uppgifter om när åtal väcktes, hur länge rättegången pågått eller om han haft någon advokat eller ens fått närvara under rättegången. Klart är att han har förvägrats konsulärt stöd. Nu mer än någonsin behöver Gui Minhai vårt stöd. Vi får inte låta oss vilseledas och heller inte tystna.


För en vecka sedan publicerade sex av Sveriges största dagstidningar ett öppet brev till Kinas president Xi Jinping med krav på att Gui Minhai ska släppas. Brevet var undertecknat av 30 kulturchefer, förläggare, författare, jurister och kinakännare. Svaret från ambassaden blev ett kraftigt fördömande av dem som skrivit under och en attack mot de tidningar som publicerat brevet med ”falska påståenden”.

Men en, med högsta sannolikhet riggad rättegång, ändrar inte på vårt krav att att Gui Minhai ska släppas omedelbart och villkorslöst.

Nu vill vi även se det här kravet från Stefan Löfven, övriga svenska partier och EU.


Elisabeth Löfgren är ordförande i Fängslade författares kommitté, Svenska PEN

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.