Vi blev inte övertygade – vi blev överkörda

Nato-underlaget som Socialdemokraternas medlemmar fick var som att läsa ”Kejsarens nya kläder”

Magdalena Andersson på söndagens presskonferens, angående Socialdemokraternas ställningstagande för ett svenskt medlemskap i Nato.

Så kom den till slut, kanske inte Vredens dag, Dies irae, så mycket som den tårfyllda dagen, Dies illa lacrimosa, med budskapet från högsta ort: Socialdemokraterna är för Nato.

Det var inte mitt och många andra socialdemokraters val. Det känns som walkover, som att vi uppger en kronjuvel i onödan, och där finns känslan av att inte ha blivit övertygade utan överkörda. Det var kanske inte meningen men effekten av hastigheten i processen skapade den känslan.

Jag hör professorn Jonas Hinnfors i radion tala om krypskytte från oppositionen mot motsträviga socialdemokrater. Stefan Löfven kallades för Kremls röst när han ifrågasatte klokheten att i dagsläget lägga Nato kloss intill Ryssland, alltmedan Ulf Kristersson morrade om att göra Nato till en valfråga. Andra på den kanten beskyllde tvivlare för putinism.

Tanken går till Karl Vennberg, den lysande poeten på Aftonbladet som på sin tid skrev: ”Verkligheten hånler åt framtiden”.

Vi kan bara hoppas att det inte blir som i ordspråket: operationen lyckades, patienten dog.

Obesvarade frågor kvarstår. Den berömda men ofullständiga ”Analysen” talar inte om att vi som Natoland automatiskt blir ett mål för ryska kärnvapen, en insikt som fick Tage Erlander och Olof Palme att säga nej till svensk atombomb, något som högern och ÖB ville ha efter den ryska invasionen av Ungern 1956. Och trots alla skrivningar om nästan oundvikliga akuta hot mot Sverige har Putin inga möjligheter, även om han vill det, att invadera Gotland, han håller på att möta sitt Poltava i Ukraina.

Synd att inte den säkerhetspolitiska gruppen i riksdagen hade tid att lyssna på Sveriges i särklass mest erfarna och kunniga diplomater och forskare i frågan om kärnvapen, Hans Blix och Rolf Ekeus, Tomas Jonter och Lars Ingelstam, Nobelpristagaren ICAN, Läkare mot kärnvapen eller världens mest sakkunnige på det nukleära krigets konsekvenser, visselblåsaren och Palmepristagaren Daniel Ellsberg som ber oss svenskar att betänka Axel Oxenstiernas devis Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?

Vad är det för Natoanalys? En företagsstyrelse skulle inte få nytt förtroende med ett sådant resultat

I stället har Försvarets forskningschefer Robert Dalsjö och Joakim Rydqvist fått stå oemotsagda med sina påståenden att FN-konventionen om förbud av kärnvapen skulle rasera den rådande världsordningen och att kärnvapenavskräckningen är grundbulten i den nya världsordningen. Förbryllande då att Österrike och Irland förblir alliansfria och har skrivit på FN-konventionen.

Rapporten talar inte heller om det katastrofala Afghanistankriget  där vi deltog i 20 år under Nato-flagg. Vad är det för Natoanalys? En företagsstyrelse skulle inte få nytt förtroende med ett sådant resultat.

Även underlaget som skickades ut för den socialdemokratiska ”dialogen” banaliserade kärnvapenfaran och ignorerade Afghanistan. Det var som att läsa Kejsarens nya kläder.

Oberoende journalister har tagit i med storsläggan och kallat det hela för skenprocess, charad, skrattretande och ett förakt för partimedlemmar. Själv är jag förbryllad av effekten av den största partiföreningens, den i Stockholm, resultat. Vi delades upp i åtta grupper och endast en var för Nato, tre var osäkra på grund av tidpressen och fyra emot. Hur redovisades det till partistyrelsen?

Oavsett vad man tycker i sak har vi fått ett forcerat beslut med osäkra, potentiellt allvarliga konsekvenser, ovant för den demokratiska folkrörelse som socialdemokratin är.

I söndagens Godmorgon världen besvarade Olov Abrahamsson från NSD:s S-märkta ledarsida frågan vad de besvikna Nato-motståndarna i S nu ska göra: ”De missnöjda får väl komma igen i valet”.

Vi får trösta oss även här med Karl Vennberg:

Du vars hjärta är hos vänstern: den behöver ditt förnuft

Upprepa fakta, din del av fakta

Upprepa drömmen, din del av drömmen.

Men han skrev också:

Längst inne i dunklet måste du värja ditt liv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln