”Jag står för mitt beslut trots kritiken”

Jag kan inte nonchalera övertramp utanför spalterna, skriver Dagens ETC:s utgivare Andreas Gustavsson

Andreas Gustavsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens ETC

Nej, det var inte drevet.

Om jag räknade rätt hade Aftonbladet i går tre olika kolumner om att Dagens ETC valt att avsluta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman, som under lång tid skrivit för tidningens ledarsida.

Jag är smalaxlad, skriver Anna Björklund. Jag är feg och beter mig som Putin och har därmed dömt mig själv till evig pina i redaktörernas gehenna, skriver Peter Kadhammar. Han tycker att jag borde ge mig själv sparken. Och så slutligen, kultursidans Eric Rosén.

Jag ljuger högst sannolikt, skriver han. Och om jag inte ljuger har jag gjort fel ändå eftersom jag praktiserar ett ”utsträckt utgivarskap”.

Var ska jag ens börja?

Jag har säkert smala axlar.

Kadhammar verkar mest vilja bearbeta att han själv inte försvarade Staffan Heimerson när det begav sig.

Men jag vill klargöra några saker vad gäller Roséns text.

Lögnen ska bestå i att jag egentligen brutit med Ekis Ekman på grund av hennes senaste – och sista – ledare, som hade Kyiv Independent som ämne. Att jag inte stått pall när det mullrade på Twitter och bland borgerliga debattörer. Och att jag nu försöker rädda mitt eget skinn.

Det stämmer inte.

Hennes ledare kan vem som helst fortsätta läsa. Den ligger på Dagens ETC:s sajt, olåst. Den ligger där för att jag står fast vid mitt publiceringsbeslut. Trots kritiken.

Beslutet att avsluta samarbetet togs när denna ledare följdes upp av att Ekis Ekman på Instagram grovt förskönade Russia Today, alltså den megafon som tjänar en alltmer fascistoid statsmakt i Ryssland.

Där passerades min gräns.

Jag tog alltså in en artikel som ifrågasatte ukrainska Kyiv Independent.

Mitt, och tidningens, förtroende för skribenten raserades sedan när den följdes upp av åsikten att Russia Today är som vilket CNN som helst.

Dessa två händelser är kopplade till varandra, men den senare ligger bakom beslutet.

Det var inte drevet.

Det var Ekis Ekman själv.

Och nej, jag har verkligen ingen ambition att börja luska runt efter vad medarbetare sysslar med i sina sociala medier. Hemska tanke. För alla inblandade. Men som ledarskribent är du dina åsikter. Att bagatellisera Russia Today är inte en som är förenlig med Dagens ETC:s ledarsida.

Skulle jag ha nonchalerat övertrampet för att det skedde utanför spalterna?

Andreas Gustavsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens ETC

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.