Myrdal har skrivit sin sista artikel

”Krafterna har starkt avtagit” – ska fokusera sin sista tid på klasskampen

Jan Myrdal, fotograferad i biblioteket i Varberg som bär hans namn.

Jan Myrdal har skrivit sin sista artikel.

Eller sin sista ”skriftställning” som han själv konsekvent alltid kallat sina texter.

I senaste numret av FiB Kulturfront meddelar han sitt avsked till journalistiken och den tidning han själv var med om att starta 1971.

Alltsedan debuten för 75 år sedan har Myrdal varit Sveriges mest omsvärmade och ifrågasatta författare. Parallellt med författarskapet har Myrdal medverkat i samtliga nummer av FIB Kulturfront utom ett. Sammantaget handlar det om långt fler än 500 artiklar. 

Den legendariske författaren inleder sin sista ”skriftställning” i tidningen med att konstatera att han är på väg ”ut ur tillvaron”.

Kroppen börjar ge upp: ”Med den tilltagande åldern har perspektivet nu börjat skifta samtidigt som krafterna, de fysiska, starkt avtagit”.


Nu, i sitt nittiotredje levnadsår säger sig Myrdal uppleva att kraven på hans ord ”utanför korrektheten” blivit större. Han väljer därför att fokusera på frågan om vad som händer om klasskampen avtar. Myrdal menar att frånvaron av klasskamp kan utgöra ett hot mot hela vår civilisation och drar de historiska parallellerna till antikens Rom och bronsålderskulturerna söder om Medelhavet som gick under 1 700 år före vår tideräkning. 

Om detta säger Myrdal att han ska fortsätta skriva, dock i en annan form än skriftställningens, om han, som han formulerar det, inte ”omedelbart smäller av”. 

Följ ämnen i artikeln