Kan jag bli en Jennair? Eller kanske en Mark?

De bästa true crime-poddarna gör de sjukaste historierna helt allmängiltiga

Jennair Gerardot är helt säker: hennes man ligger med sin nya chef. Ja, den unga, heta sociala medier-experten Meredith som lyser upp alla rum har kastat sig över Mark.

Jennair är så långt ifrån en sådan kvinna, hon är osäker, kämpar med sig själv, åldrandet och är grymt svartsjuk. Dessutom har hon nyss blivit av med jobbet.

Hon är som de flesta av oss och – som tur är – ändå inte.

Den sprillans nya podcasten från amerikanska Wondery heter Bad bad thing och håller mig på helspänn. Efter förra succén med Dirty John, om en läskig bluffmakare, fortsätter de på spåret av true crime som vilar tungt mot ämnen som relationer och psykologi.


Mark Gerardot försäkrar Jennair om att inget olämpligt pågår med chefen. Men snart har han helt ovetande GPS-sändare under bilen, små mikrofoner insydda i kläderna och sina kalsonger skickade till labb. Hans mobiltelefon öppnar Jennair med hans tumme när han sover.

Mark tvingas erkänna allt, han är kär och Jennair förkrossad – och fruktansvärt hämndlysten.

Det hela slutar med att hon mördar Meredith och tar sitt eget liv.

Podcasten väver ihop inspelningarna av en framväxande affär och en desperat bedragen hustru med intervjuer och expertutlåtanden.


Är Mark helt oskyldig i detta, kunde han ha stoppat henne genom att vara mindre av en velputte? In i det sista vägrar han välja vilken kvinna han ska leva med.

De bästa true crime-poddarna gör de sjukaste historierna helt allmängiltiga. Kan jag bli Jennair? Eller Mark?
”Bad bad thing” hymlar inte med att vilja ge Jennair en viss upprättelse, eller ska vi säga, få oss att förstå varför det gick som det gick. Flera gånger är podden farligt nära gränsen till att ursäkta det hon gjorde.

Hon har mördat och att hon tog sitt eget liv förminskar inte detta till en ”familjetragedi” (som man gärna kallade kvinnomord förr i tiden).


Det här är ingen podd för den som gillar blod och mysterier, snarare en berättelse om psykisk ohälsa och kärlekens starka – ibland outhärdligt mörka – kraft.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.