Minnen av fornstora dar är det enda vissa vi har

Osäkerheten i ”Aktuellt” kompenseras med något vi vet helt säkert

Jag trodde faktiskt att det var ett skämt först, att SVT skulle sända Sveriges samtliga matcher från VM 1994. Är inte denna ständigt kramade snuttefilt helt i trasor vid det här laget?

Tydligen inte. Vi tronar verkligen på minnen av fornstora dar.

Nu är jag själv inte särskilt sportintresserad men jag förstår ändå, och sympatiserar med, att fantomsmärtan efter uteblivna matcher och inställda ligor är stor. Att läsa om mästerskap som inte blir av och hur olika idrottsstjärnor tacklar karantänen räcker bara så långt. För skönspel i all ära men bygger inte sport i väldigt hög grad på ovissheten? Att inte veta hur det ska gå? Bollen är rund, vi går på stopptid, vad som helst kan fortfarande hända!

Men om jag inte ser så mycket sport så ser jag desto mer på nyheter. Särskilt nu, och det är jag knappast ensam om. Och vad märkligt det är att varje kväll titta på SVT:s Aktuellt och i huvudsak mötas av – osäkerhet. Borta är tvärsäkra tyckare och politiker, istället står där forskare och experter som på ungefär varannan fråga svarar ett uppriktigt ”jag vet inte”.

För hur skulle de kunna veta? Det är ett nytt virus. Den som i det här läget säger sig veta precis vad som ska hända, och när, är inte trovärdig.

Även om uppriktigheten är bra – det här är verkligen de vuxna i rummet, som visar oss tittare respekt – så är den förstås påfrestande. Coronavåren 2020 (-sommaren? -hösten?) är en skarp övning i att leva i osäkerhet.

Viruset är nytt och okänt, vi går på ”tills vidare”-tid, vad som helst kan fortfarande hända.

För tre månader sen hade jag inte trott det, men nu ser jag fram emot den dag kommer då det åter står en moderat och en sosse i Aktuellt-studion, och deras argument är sövande förutsägbara. Sen spelar Elfsborg mot Kalmar, det kanske blir 0-0 men det vet vi inte förrän matchen är slut och det är den ovisshet vi lever med.

Tills vidare kan du i morgon klockan 15.40 se Sverige-Brasilien. Det blir 1-1.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.