Twittrande konstnär anmäld för rasism

Inte okej att visa Peter Mangs som skadeutrotare

En bild på mördaren Peter Mangs som håller ett vapen med en logotyp för Anticimex.

En siluettbild på folk som bär på vapen och texten ”Terrorist welcome” och ”Bring your own weapons”, inringat med den muslimska halvmånen – detta som kommentar till manifestationen Refugees Welcome.

Och en bild på en svart man med texten ”Black riot – Because we’re worthless”, som kommentar till händelserna i amerikanska Ferguson.

Så ser tre av de inlägg ut som gatukonstnären Dan Park de senaste veckorna publicerat på Twitter ut.

I måndags anmäldes de till polisen i Skåne av föreningen Juridikfronten, som i sin anmälan menar att det handlar om tre fall av hets mot folkgrupp. Jag är benägen att hålla med. Peter Mangs som skadeutrotare, muslimer som terrorister och svarta som värdelösa, måste nog ses som åtminstone ”missaktning” i lagens mening, i synnerhet när de publiceras utan ett vederhäftigt resonemang som en del i en debatt. Men det väcker också frågan om Twitters ansvar. Ska en redan hetsdömd person kunna häva ur sig sånt här på deras nätverk?

I Tyskland kallade justitieministern nyligen till sig Facebooks företrädare för att be dem stänga av de grupper av rasistiska mordbrännare och hetsare som använder nätverket som ett sätt att mobilisera för angrepp på flyktingförläggningar.

Samma krav borde svenska politiker kunna ställa på Twitter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.