Pelle och Pia i en och samma kropp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2014-03-28

SVT-korrespondenten Claes JB Löfgren gjorde radiodokumentär om sin trans-vän

SVT:s Claes JB Löfgren i kvinnokläder (till vänster)med kompisen och transan Pelle/Pia. Foto: privat

RADIODOKUMENTÄR När Pelle var i sexårsåldern tyckte han om att prova sin systers baddräkt. Ett barns sinnliga sökande som senare mötte den jämnåriga kompisens mer inskolade fördömande. I radiodokumentären Transan och jag är det en vuxen killkompis, utrikeskorrespondenten Claes JB Löfgren som i stället försöker förstå.

Transan och jag är en illa vald titel, eftersom den antyder att ett stort fokus skulle ligga på kompisrelationen och hur den eventuellt utvecklats och förändrats av Pelles/Pias komma ut-process. I stället är det ett fint litet vänporträtt Claes JB Löfgren gjort. Det är en livshistoria som handlar både om yrkeslivet, resorna, familjen och om smygtransan som blir veckoslutstransa för att så småningom landa i vardagen.

Transpersoner är inte bara sist i hbt – det är också den grupp det fortfarande finns flest fördomar om. Scenen i radiodokumentären när Pia vill ta en öl på RFSL och blir utskrattad av ett gäng bögar är rakt och osentimentalt beskriven, men så smärtsam. För hur kritisera majoritetssamhällets fördomar när de finns i den egna gruppen?

Flera andra scener är mer positiva. Som kvinnounderklädesaffären på Ringvägen som bjuder in Pelle att prova en korselett. Eller glädjen när livet blir öppnare och det går att bejaka kvinnan inuti.

Ulrika Stahre

Transan och jag sänds i P1 i dag kl 15.03.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.