Regeringen saknar idéer om den digitala ekonomin

Ministrarnas brev till nätjättarna är värre än pinsamma

I den nya jämlikhetsutredningen finns en kryptisk formulering. På sidan 47 varnar utredaren Per Molander för riskerna med ”utvecklingen av mycket stora databassystem”. Den utmanar nationalstaten och är så oroande att regeringen borde tillsätta en ny maktutredning.

Låt mig förklara vad Molander menar: företag som Facebook, Amazon och Google är ett hot mot vår samhällsmodell. Demokratin, individens integritet och den fria företagsamheten, hela rasket.

I veckan avslöjade Aftonbladet hur dessa företag lobbat till sig skatteförmåner av den svenska regeringen. ”Redo för business och står till er tjänst”, skrev Isabella Lövin, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan i sitt brev till de tre företag som inte bara är världens största och mäktigaste, utan som också gjort sig kända för att sabba konkurrensen för andra och behandla sina anställda som smuts.

Ministrarnas reaktion är värre än pinsam. Den är ett tecken på en djup oförståelse för hur världen ser ut och vart vi är på väg.

Den moderna ekonomin bygger till stor del på förmågan att samla och processa data. Företag som redan har tillgång till mycket data har dessutom en enorm fördel när det gäller att samla in ännu mer. Det skapar marknader utan konkurrens, där i stället enorma monopol växer fram. Samtidens digitala jättar vet allt om oss – var vi är, vad vi är rädda för, om vi är sjuka eller friska. Det gör i sin tur att de kan utveckla produkter som vi vill ha, men också att de kan övervaka oss och manipulera vårt beteende. Samt tjäna enorma pengar på oss, givetvis.

Pandemin har gjort många saker med vårt samhälle, bland annat har den påskyndat den utveckling där techjättarna växer i makt. I en tid när dessa företag lägger enorma resurser på lobbying för att få fortsätta växa obehindrat, så saknar både svenska partier och tankesmedjor helt idéer.

Diskussionen förs på annat håll. Vänstertänkare som Francesca Bria och Evgeny Morozov menar att utvecklingen måste mötas med en idé om hur digital suveränitet upprätthålls inom nationalstaten – och hur data kan användas för att bygga ett klimatsmart samhälle. Ekonomen Gwen Weyl och filosofen Jaron Lanier har föreslagit ett system med ett slags fackföreningar för data, där medborgarnas intressen tas till vara. Inom EU pågår ett massivt arbete med regleringar av den digitala ekonomin – ett arbete där Sverige knappt medverkar och helt verkar sakna idéer. Detta för att nämna bara några exempel.

Den digitala ekonomin hade kunna innebära stora möjligheter för en modern vänster. I stället ser vi nu slappt på medan världen käkas upp av monopolkapitalet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.