Ansvarish när Pira går in i gig-ekonomin

Nya tjänsten Workish tar betalt för ingenting alls

Linda Pira har lanserat appen Workish.

Det började som en skälvning på Instagram.

Under tisdagen publicerade flera av svensk hiphops största namn, däribland Stor, Mack beats, Cherrie och Dani M entusiastiska inlägg om den nya tjänsten Workish – framtagen av rapparen Linda Pira.

”Fett grym app”, skriver Dani M, som säger att han själv kommer att använda den.

Workish är alltså ett slags diminutivform av den engelska ordet work – arbete. Workish är som arbete, fast inte riktigt.

Det är en utmärkt beskrivning av företagets affärsidé.

Tjänsten, levererad via en app med samma namn, erbjuder sig att föra samman människor som vill ha enklare uppgifter utförda med människor som är beredda att utföra enklare uppgifter för en enklare betalning.

Vid lanseringen finns uppgifter som ”skruva ihop en Ikeamöbel”, ”häng upp en tavla” och, bisarrt nog, ”bryt upp ett källarförråd”.

Enligt Workish egen hemsida tar företaget 12 procent av pengarna som tjänas och erbjuder i utbyte: ingenting. Inga arbetskläder, ingen anställningstrygghet, och vägrar kunden betala efter uppbrutet källarförråd tar Workish inget som helst ansvar för det.

Eftersom företaget inte heller tar något ansvar för skatter riskerar de människor om utför arbete via deras tjänst att åka på en rejäl skattesmäll om de inte själva håller koll på vad som gäller. Workish hemsida hänvisar frågor till Skatteverket.

Det är med andra ord urtypen för ett så kallat gigjobb som Workish och Linda Pira, som också sitter i bolagsstyrelsen, erbjuder. Syftet är inget annat än att tjäna pengar på den svåra arbetsmarknaden för unga genom att erbjuda jobb utan de jobbiga rättigheter som facken kämpat till sig de senaste hundra åren.

Inget konstigt med det: tjäna pengar är vad företag är till för.

Vad som är konstigt är att tjänsten ägs och marknadsförs av kulturpersoner som tidigare visat prov på socialt patos. Har det bara varit ett spel för gallerierna i en tid där förment aktivism blivit en källa till likes i första hand och ett engagemang för förändring i andra? Det är möjligt. Mer troligt är dock att Linda Pira inte riktigt har satt sig in i vad verksamheten egentligen innebär: hur den sår splittring bland arbetare och utnyttjar de svagaste på arbetsmarknaden.

En dag efter lanseringen har 130 personer på Google Play gett tjänsten ett snittbetyg på 1,2 av 5. Kanske lärde vi oss någonting här.

Tor Gasslander är tf chefredaktör för tidningen Flamman.

Fotnot: Flera av de artister som först gav sitt stöd till tjänsten plockade bort sina inlägg från sociala medier under onsdagen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln