Barack Obama riskkapitalisternas favoritpresident

”Har gjort mer än någon annan president för fastighetsaffärer och privat riskkapital”

Hjulen snurrar på andra sidan Atlanten. Federal Reserve förser finansmarknaderna med 55 miljarder dollar i fräscht kapital varje månad. Då kan riskkapitalisterna på nytt sälja sina spekulationsobjekt med förtjänst. Leon Black på Apollo tjänade 546 miljoner dollar förra året, Stephen Schwarzman på Blackstone 375 miljoner och de tre huvud­ägarna till Carlyle 750 miljoner tillsammans.

Barack Obama har gjort mer än någon annan president för fastighetsaffärer och privat riskkapital”, förklarar en veteran i branschen för ­Financial Times.

Sedan Högsta domstolen slog fast att det är en konstitutionell rättighet för de förmögna att investera i politiker med rätt gehör har tacksamheten inga gränser. En nätt andel av pengarna från Fed, Vita huset och kongressen letar sig via bidrag till kampanj­organen tillbaka till den politiska sfären. En demokrat som just ska lämna kongressen sammanfattar: ”Folk skriver ut mångmiljondollarcheckar vecka efter vecka, det är som de ryska oligarkerna, eller hur?”

Från de offentliga uppdragen leder svängdörren ut i välbetalda jobb för de kapitalister som satt fart på ruljangsen. 1974 blev 3 procent av alla kongressledamöter som drog sig tillbaka lobbyister. I dag går 42 procent samma väg.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.