Mejla

Anna Andersson

Varken talibanerna eller SD överraskar

Men jag önskar att M, KD och L drog en gräns

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I dagarna var det precis ett år sen talibanerna tog över styret av Afghanistan. Nyhetsbilderna från augusti förra året går inte att glömma. De fångade desperationen hos ett folk som visste att deras frihet och möjlighet till ett rimligt liv skulle tas ifrån dem, de klamrade sig fast vid lyftande flygplan och slängde sina spädbarn över stängsel till amerikanska soldater på väg att lämna landet.

Jag önskar att talibanerna hade överraskat, blivit mer moderata, men tyvärr. Allt man kunde frukta av ett talibanstyre har besannats. Människor lever i dag i ett stenhårt förtryck, värst är det för kvinnor som inte längre får utbilda sig, knappt lämna hemmet. Till det kommer att landet ekonomiskt har kraschat totalt. Nio av tio afghaner lever under fattigdomsgränsen.

Här hemma i Sverige går vi mot val och nu syns det, i helgen satte partierna upp sina affischer. I Stockholm har SD återigen gjort en spektakulär satsning i tunnelbanan. Ett helt tåg har klätts in i blåsippor och partiets färger, på dörrarna står det ”Välkommen ombord på segertåget” och ”SD 22”. Tobias Andersson, partiets rättspolitiska talesperson, twittrade ut en bild med texten ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!".

Inte bara sitter fan i båten, han hade också fått en flytväst och en varm filt över knäna

Det här överraskade lika lite som talibanernas agerande i Afghanistan. Att SD vill skicka tillbaka människor även till ett land där kvinnor inte får gå i skolan, minoriteter förföljs och mördas och där faktiskt alla invånare saknar framtidsutsikter kan inte förvåna någon. De har aldrig hymlat med var de står, att i lättsam ton twittra om att skicka folk till helvetet ligger helt i linje med deras politik.

I detta inverterade kinderägg av uteblivna överraskningar har vi så kommit till SD:s samarbetspartners, M, KD och L. För var det någon som på Twitter bet ifrån mot Anderssons smaklösa twittrande? Jo, nån riksdagsledamot i KD och ungdomsförbundare. Men från tyngre instanser: knäpptyst. Och det var också väntat, numera låter de allt SD gör och säger passera. ”Straffverket”? Jag ser framför mig hur Kristersson, Busch och Pehrson nickar eftertänksamt, det är viktigt att sända tydliga signaler.

Att det skett ett definitivt skifte i synen på SD och vad partiet står för blev tydligt när Ulf Kristersson i somras talade i Almedalen och gav SD en sorts medalj för lång och trogen tjänst: ”Inget annat parti har som SD i stark motvind stått upp för att vi inte kan öka invandringen om vi ska ha en chans att klara integrationen”.

Inte bara sitter fan i båten, han har också fått en flytväst och en varm filt över knäna.

Jag räknar inte med några överraskningar från vare sig talibanerna eller SD framöver. Egentligen inte från Moderaterna heller. Men jag kan inte låta bli att hoppas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.