”Det som hände i Peru var en statskupp”

Avsatte och fängslade expresidentens advokat vädjar till svenska politiker att agera

Kajsa Ekis Ekman möter den peruanske advokaten Guido Croxatto som representerar den avsatte och fängslade presidenten Pedro Castillo.

Det var i december förra året som Perus vänsterpresident Pedro Castillo avsattes och fängslades. I svenska medier fick vi läsa att anledningen var att han hade försökt upplösa kongressen och därmed genomföra en kupp. Den nya regeringen skulle rädda demokratin och införa lugn.

Sedan blev det tyst i svenska medier, men i Peru är det allt annat än lugnt. Stora protester har skakat landet, sextio personer har dödats av polisen och den sittande kongressen har minimalt stöd bland folket. I dagarna besöker advokat Guido Croxatto Sverige. Han representerar den avsatte och fängslade presidenten Pedro Castillo och är på blixtbesök i Stockholm för att vädja till svenska politiker att agera för att rädda demokratin.

– Det är diktatur i Peru, säger Guido Croxatto. Vi behöver omvärldens stöd. Det minsta svenska politiker skulle kunna göra är att kräva att Castillo får tala med sin familj. Han har suttit fem månader i häkte utan rättegång och får inte ens ringa till sin fru och sina barn.

Vad var det som hände i december egentligen? Jag tänkte direkt ”statskupp” men inga medier här beskrev det så.

– Ja! Det var en statskupp. Den inleddes redan när Castillo blev vald till president 2021. Den vita överklassen och jordägarna har bedrivit en kamp för att avsätta honom hela tiden. De har haft majoritet i kongressen och stoppat alla reformer han har försökt göra, så han har inte lyckats genomdriva något. Och när han sa att han skulle upplösa parlamentet, greps han av polis.

Här stod det i medierna att han upplöste parlamentet.

– Nej! Han gjorde aldrig det, han skrev aldrig under någon order. Det han gjorde var att hota med det. Juridiskt har det ingen betydelse för det finns inget dokument som bevisar att han upplöst någon kongress. Men polisen grep honom i bilen och han anklagades för sammansvärjning ”cuasi in flagranti”, vilket tekniskt sätt är felaktigt eftersom han var obeväpnad och på väg till Mexicos ambassad med sin familj. Det är ett klassiskt exempel på lawfare.

Men har inte den nya presidenten utlovat ett nytt val i år?

– I början sa Dina Boluarte, den nya presidenten, att de bara skulle invänta lugn och sedan utlysa val. När de utländska medierna tappat intresset för Peru så försvann den retoriken och nu är planen att hon ska sitta tills valet 2026. Kongressen vill inte genomföra val då de vet att de skulle förlora sina platser.

Och det ni kräver är väl nyval då antar jag?

– Nej, vi kräver att de konstitutionella rättigheterna respekteras och att Castillo släpps och återinsätts då han är vald till president av folket. Vi kräver också att Castillo får en rättegång, då han nu är dömd till 36 månader av ”preventivt fängelsestraff” vilket innebär att han kan sitta häktad i praktiken utan att få sin sak prövad.

Varför hamnar nästan alla som blir president i Peru i fängelse eller begår självmord? Av de senaste presidenterna har fyra hamnat i fängelse, en femte har skjutit sig.

– För att rättsstaten är svag, för att landet fortfarande i mångt och mycket är kvar i en kolonial situation där en liten elit inte tillåter ursprungsbefolkningen att delta i demokratin och för att landet har guld och koppar.

Hur är situationen i Peru nu?

– Det är inte längre demokrati. Boluartes regim har dödat 60 personer som protesterat mot kuppen, så gott som samtliga i regioner där det bor ursprungsbefolkning som röstat på Castillo. Ingen har dömts. Och i dagarna förbjöd Högsta domstolen protester. Om Sverige, som är en respekterad röst i internationella sammanhang, skulle säga något betyder det mycket.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.