Ali Smith – en Dickens för vår tid

Tuffa tider ger författaren eld i baken

Ali Smith.

Akuta problem har tvingat författare att skriva om händelser i realtid, vare sig det gäller Greta Thunberg, Brexit eller corona.

I Storbritannien kallas genren ”Brexlit” och bäst i klassen är Ali Smith.

Två av mina favoritförfattare är britter: Ali Smith och Jonathan Coe. Både har länge skrivit böcker fulla av språkglädje, humor och eftertänksamhet. Men de senaste årens händelser – både globalt och i Storbritannien – har tvingat dem till en här och nu-tänksamhet. Inte kan man sitta och dricka te och förnöjsamt leka med ord medan Brexit, klimatkatastrofen och Trumpismen pågår i realtid, verkar de ha tänkt. Resultaten blev för engelsmannen Coe romanen ”Middle England” (2018) och för skotskan Smith romankvartetten ”Autumn” (2016), ”Winter” (2017), ”Spring” (2019) och ”Summer” (2020).

Fastän Coes roman är underhållande och tänkvärd är den lite för mycket ”skriva på näsan” för att nå upp till tidigare storverk. Smith, däremot, har nästan blivit bättre av att ha eld i baken, och slänger in Brexit, de kafkaartade förhållandena på brittiska migrationscenter, nationell nostalgi, samt både Greta Thunberg och Greta Garbo – utan att tumma på de litterära kvaliteterna. Till och med corona­pandemin hann göra entré i sista delen ”Summer”, om än på det tidiga ”äta fladdermus”-stadiet.

Kommer Smiths kvartett att kännas daterad om några år? Kanske. Men här och nu är den ett väldigt välskrivet stycke nutidshistoria om längtan, frustration, uppgivenhet och hopp. Smith själv vet inte om romansviten kommer att kännas mossig i framtiden, men säger i The Guardian att hon med sina snabba utgivningar försökt jobba som de viktorianska författarna gjorde. Charles Dickens, till exempel, publicerade delar av ”Oliver Twist” innan boken ens var klar.

Så om det är något att gå på kan Smiths böcker hålla i minst 182 år till.

Fotnot: Hittills finns de tre första delarna, ”Höst”, ”Vinter” och ”Vår”, utgivna på svenska av Atlas förlag. Och när du läst klart dem finns nog även ”Sommar”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln