Svenska Akademiens dödläge kan brytas

Åsa Linderborg: Hellre att kungen lägger sig i än regeringen

Kungen har fattat ett beslut. Meningen är omöjlig att skriva, Carl XVI Gustaf ska inte fatta beslut, han ska inte säga något, inte tycka något, inte göra något. Han ska bara vara.

Men nu råkar han ändå vara Svenska Akademiens högsta beskyddare och som sådan har han agerat i ett läge som är helt låst. I ett pressmeddelande från kungahuset står att Kungen har för avsikt att förtydliga stadgarna gällande utträde. Den som vill ska få lämna och den som inte deltagit i arbetet på två år ska vidare anses ha lämnat Akademien.

Kungen har skickat ett pressmeddelande om Svenska Akademien.

Pressmeddelandet är proffsigt formulerat: "Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde. Denna utgångspunkt bör gälla också Svenska Akademien."

Kungen har, står det, ”inlett ett samråd med Svenska Akademien”. Det gör att det finns skäl att tro att hovet har förstått att kungen inte bestämmer och kan fatta beslut hur som helst. Han kan inte ensam driva fram ett Akademiexit.

Ropen skallar redan i sociala medier att kungen inte ska lägga sig i: Vad står på tur nu, ska han invadera Ryssland? Men hellre det här än att regeringen klåfingrar sig in i det handlingsförlamade Börshuset.

Äntligen kan Kerstin Ekman formellt frigöra sig från ett sammanhang hon försökte lämna redan 1989. Likaså Klas Östergren. Återstår att se hur Lotta Lotass, Peter Englund, Kjell Espmark och Sara Danius ska göra. Passivt medlemskap är inte längre en möjlighet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.