Frankrike laddar för kulturstrejk

Arbetsgivarna vill driva igenom kraftiga villkorsförsämringar för kulturarbetare

President François Hollande. Foto: AP

De frilansande kulturarbetarna i Frankrike, som i början av mars gick ut i en första omfattande demonstration, har vunnit en seger, eller rättare sagt en liten seger.

Arbetsgivarföreningen Medef som tidigare krävt att helt skrota kulturarbetarnas A-kassa och pension har nu backat.

Men facket varnar för att kampen inte är vunnen. I onsdags (12 mars) kallade man till nya protester, som kan utvidgas till en landsomfattande kulturstrejk. Kultarbetarna på Paris anrika Opera Garnier lade samtidigt ned sina arbeten - en förvarning om att förhandlingarna, som avslutas nästa vecka, kan bli hårda.

Arbetsgivarföreningen Medef är fortfarande på krigsstigen och kräver kraftigt minskade resurser för landets 250 000 frilansande kulturarbetare. Går deras reform igenom kan många kulturarbetares A-kassa och pension försämras drastiskt. Sammanlagt är nästan 1 miljon franska löntagare beroende av kultursektorn.

Under onsdagens marsch skallade ropen “Hjälp artisterna, inte bara kapitalisterna” på boulevarderna. François Hollandes socialistregering fick också en känga, med anklagelser om att den blint följer de omänskliga diktat om neddragningar som EU tvingar på Frankrike och andra EU-länder.

Energiske fackföreningsledaren Denis Gravouile möttes med stora applåder när han inför demonstranterna och ett stort medieuppbåd påminde om att utan kultur tystnar vår jord.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.